Afbeelding
Foto Pexels

Voorkom problemen: weet wanneer jouw auto een APK nodig heeft

2 maart 2023 om 00:00 Partnercontent

Door middel van een APK weet dat je dat jouw auto veilig is en je niet in de steek zal laten. Daarom is een APK-keuring van jouw auto zo belangrijk. Een APK is een regelmatige controle voor auto’s om er zeker van te zijn dat ze geschikt zijn voor de weg. De keuring controleert of alle onderdelen van het voertuig voldoen aan een wettelijke minimumnorm, en informeert bestuurders over gebieden die aandacht nodig hebben voordat ze er legaal mee op de openbare weg mogen rijden.

Wanneer moet mijn auto APK gekeurd worden?

Je vraagt je misschien af wanneer de APK weer moet plaatsvinden. Dat is belangrijk om te weten, zodat je ervoor kunt zorgen dat de auto in goede staat en verkeer geschikt blijft. Een goede geheugensteun is ook dat je zes weken tot twee maanden voordat jouw APK vervalt een brief of bericht toegestuurd krijgt van de RDW. 

Het verschilt per auto wanneer de APK- keuring moet worden uitgevoerd. Hieronder lichten we dit kort toe:

Voertuigen van na 1 januari 2005

  • Een benzine auto hoeft pas voor de eerste keer gekeurd te worden na 4 jaar, daarna twee keer om de 2 jaar en vervolgens elk opvolgend jaar;
  • Een dieselauto heeft de eerste APK na 3 jaar, daarna jaarlijks.

Voertuigen van voor 1 januari 2005

  • De keuringsplicht geldt pas na 3 jaar, en daarna jaarlijks;
  • Is jouw auto ouder dan 30 jaar, dan geldt een 2 jaarlijkse APK;
  • voor auto’s die geregistreerd zijn voor 1 januari 1960 geldt geen keuringsplicht meer.

Hoe bereid ik me voor op een APK-keuring?

Als het tijd is voor je APK-keuring zijn er een paar dingen die je kunt doen om je voor te bereiden. Voordat je je auto naar de garage brengt, is het altijd het beste om zelf een controle uit te voeren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als je bij de monteur bent en ze je vertellen dat er iets gerepareerd moet worden. Zo kun je bijvoorbeeld de olie, de banden, lichten en ruitenwissers al zelf checken.

Uiteindelijk kan een APK veel voorkomende autoproblemen voorkomen, dus het is belangrijk om er bovenop te blijven zitten. Als je precies weet wanneer je auto een APK nodig heeft en waar de keurmeesters op letten, kun je dure reparaties voorkomen en ervoor zorgen dat je auto in goede staat is voor als je hem nodig hebt. Het is ook een goed idee om uw auto regelmatig te laten controleren om de kans op dure reparaties in de toekomst te verkleinen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie