Afbeelding
Foto: Andre Taissin via Unsplash

Eindelijk betere spaarrentes. Maar niet voor iedereen. Hoe interessant is sparen bij een buitenlandse bank?

17 april 2023 om 15:40 Partnercontent

Begin 2022 was een hypotheek afsluiten tegen een rente van minder dan 1% nog mogelijk. Minder dan een jaar geleden stond de hoogste spaarrente nog op 0,30%. Sindsdien is er op de rentemarkten veel veranderd. De laagste hypotheekrente staat momenteel rond de 4% en spaarders kunnen inmiddels ook weer meer dan 2% rente op een spaarrekening ontvangen. Voor wie bereid is om spaargeld vast te zetten zijn rentes boven de 3% momenteel zelfs weer haalbaar.

Toch ontvangt het merendeel van de spaarders momenteel nog steeds een rente van maar 0,5%. De reden? Ruim de helft van het Nederlandse spaargeld staat bij de Nederlands grootbanken ING, ABN AMRO, Rabobank en SNS Bank. En die banken bieden nog steeds hele lage rentevergoedingen.

Stijging renteniveau

Sinds begin 2022 is het renteniveau aan het stijgen. De belangrijkste reden is de historisch hoge inflatie. In eerste instantie werden vooral de hypotheekrentes verhoogd. Het duurde even voordat ook spaarders profiteerden van de gestegen rentes. Eerst stegen de depositorentes en vanaf juli 2022 werden ook de rentes op spaarrekeningen verhoogd.

Spaarrente grootbanken blijft achter

Alle spaarbanken in Nederland hebben inmiddels meerdere renteverhogingen doorgevoerd. Toch zijn er grote verschillen. De hoogste spaarrente op een spaarrekening zonder voorwaarden wordt op dit moment vergoed door neobank bunq met 2,01%. De rente van grootbanken Rabobank, ABN Amro, ING en SNS blijft hierbij sterk achter: zij komen niet verder dan 0,50%. En dat terwijl het overgrote merendeel van de Nederlandse spaarders het spaargeld bij deze banken heeft staan.

Buitenlandse banken geven hogere rentes

In de top van de vergelijking van spaarrekeningen is een groot aantal buitenlandse banken te vinden. Zeker bij de deposito’s zijn het banken in andere Europese landen die de hoogste deposito rente aanbieden. Geen wonder dat steeds meer spaarders een spaarrekening of deposito in het buitenland overwegen. Toch blijven de meeste spaarders hun eigen bank trouw. Ondanks de veel lagere rentes. De belangrijkste redenen hiervoor zijn gemak en onzekerheid. Is dat terecht?

Openen spaarrekening vaak relatief eenvoudig

Het openen van een spaarrekening bij een bank in het buitenland is vaak eenvoudiger dan men denkt. Binnen het huidige aanbod zijn er twee verschillende routes mogelijk: direct of via een internationaal spaarplatform.

Nederlandse website

Sommige buitenlandse banken hebben een website of app die speciaal ingericht is voor de Nederlandse spaarder. Het openen van een rekening via deze website of app verschilt vaak niet veel van het openen van een spaarrekening bij een Nederlandse bank.

Internationaal spaarplatform

Veel buitenlandse banken beiden hun spaarproducten echter aan via een internationaal spaarplatform. Zo hoeven ze zelf geen Nederlandse site te bouwen: het benaderen van en het contact met de Nederlandse spaarder wordt geregeld door het spaarplatform.

De spaarder hoeft maar één keer een rekening te openen – bij het platform – en kan vervolgens het spaargeld storten bij een grote verscheidenheid aan banken in het buitenland.

Vertrouwen in spaargarantie

Veel spaarders denken dat sparen in het buitenland risicovol is. Belangrijk om te weten is dat spaargeld in alle lidstaten van de Europese Unie (EU) onder een depositogarantiestelsel valt met een vergelijkbare dekking als in Nederland: € 100.000 per persoon, per bank. Als het betreffende land de garantiebelofte nakomt is spaargeld binnen deze grens in de hele EU veilig: het wordt door de lokale overheid terugbetaald als de bank failliet zou gaan. Wie een hogere spaarrente wil dan bij de eigen bank kan sparen in het buitenland wat dat betreft prima overwegen.

Vergelijken loont

Ook met die wetenschap zijn er mensen die sparen in het buitenland niet zien zitten. Ook dan is het verstandig om te checken of er elders een hogere spaarrente mogelijk is dan bij de eigen bank. Vooral spaarders die hun geld nog bij één van de grootbanken hebben staan kunnen vaak een veel hogere rente ontvangen door over te stappen naar een kleinere bank onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Zeker in deze tijd geldt: vergelijken loont!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie