Afbeelding
Foto: Unsplash

Nunspeet goed op weg naar de toekomst!

25 oktober 2023 om 14:17 Partnercontent

Nunspeet is actief op verschillende fronten, actuele thema’s als en duurzaamheid en acceptatie van de lhbtiqa+-gemeenschap worden ook in Nunspeet opgepakt. Wat zie je daarvan allemaal als burger? We hebben het hier bij Nunspeethuisaanhuis even voor je op een rijtje gezet. Een blik op de weg naar de toekomst.

Duurzaamheid komt in opmars

Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten maar er zijn ook mooie ontwikkelingen. Nunspeet zet zich in voor een duurzame toekomst en werkt samen met inwoners en lokale organisaties om deze doelen te bereiken. Het is belangrijk dat de gemeenschap zich bewust is van het belang van duurzaamheid en samenwerkt om een groenere en schonere leefomgeving te creëren.

Soms lijken het kleine sprongen, maar als dat zich voortzet is het een grote sprong. Kijk bijvoorbeeld naar het gebruik van elektrische auto’s in Nunspeet. Oktober vorig jaar (2022) waren er in Nunspeet 150 elektrische auto’s.  Een jaar later zijn er 216 elektrische auto’s. Dit lijkt altijd nog weinig. Alleen procentueel gezien gaat het om een flinke stijging. Als dit zich tien jaar voorzet, gaat het om een grote verandering.

Zo zijn er nog meer veranderingen wat betreft de duurzaamheid. Landelijke richtlijnen hebben ook invloed op het beleid in Nunspeet. Voor 2035 moet van de ministerraad, op voor spraak van staatsecretaris Vivianne Heijnen en minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat, het drinkwater verbruik met 20 procent worden teruggebracht. Dat zal ook voor Nunspeet bij nieuwbouw rekening mee moeten worden gehouden. Een badkamer inrichten gaat niet meer alleen over rolhouders voor het toilet en een nieuw wc fontein. Het gaat vooral ook om spaarzaam omgaan met water. Een waterbespaarknop op het toilet is de nieuwe norm en hergebruik van douchewater voor bijvoorbeeld het toilet zijn ook realistische opties.

Overigens is het water in Nunspeet heerlijk zacht. Het is een gemende vorm van het zachte water van Epe en Heerde dat gewonnen wordt in Epe, in de bossen langs de Dellenweg en water van winning Haerse Heuvelrug. Vitens noemt het water van Epe zelfs: ‘Zacht 1954’. Daarbij verwijst 1954 naar de start van de waterwinning daar.

Ruimte voor de regenbooggemeenschap

Ten eerste is er elke dinsdag van de maand het lhbtiqa+-café in dorpsherberg De Roskam in Nunspeet. Dat wordt georganiseerd door Stichting True Colors Nunspeet. Daarnaast organiseren zij ook andere events. Zo hadden ze op 11 oktober op Coming Out Day diverse activiteiten georganiseerd en is er op 7 november een interactieve pubquiz met als thema ‘lhbtiqa+-geschiedenis’. Verder is er een Whatsapp groepsapp voor jongeren. Hiervoor kun je je op de website aanmelden. De stichting geeft ook voorlichting in samenwerking met andere hulpverlenende instanties in Nunspeet. 

Voor wie tot de regenbooggemeenschap behoort en verder wil kijken dan Nunspeet zijn er natuurlijk nog een heleboel andere opties. Zo zijn er diverse magazines, stichtingen, ontmoetingsplekken, uitgaansgelegenheden en appgroepen speciaal bedoelt voor mensen van de regenbooggemeenschap. Zo heb je bijvoorbeeld:

  • Winq, een lifestyle-tijdschrift voor queer mannen in Nederland en België.
  • Zij aan Zij, een online magazine voor vrouwen die (ook) van vrouwen houden (Nederland en België).
  • Stichting Jong en Out, zij organiseren voor activiteiten en hebben een app groep voor mensen uit de lhbtiqa+-community tot en met 18 jaar.
  • COC Nederland (COC), een Nederlandse belangenorganisatie voor de lhbtiqa+-gemeenschap.
  • Be Pride app: is een queer social media community – zeg maar de Facebook voor de regenbooggemeenschap.

Wat is er in de buurt van Nunspeet? In Harderwijk heb je bijvoorbeeld elke zaterdag van 14.00 tot 17.00 een jongeren café voor lhbtiqa+-jongeren. In Zwolle is er een zeer actiefCOC. Zij organiseren bijeenkomsten voor onder andere lhbti+ jongeren tot 18 jaar, biculturele lhbtiqa+-ers, transgenders, ouderen, lhbti+ers met een beperking en ze organiseren spreekuren voor lhbti+ vluchtelingen. Verder is er ook vaak een gezellige borrel of een dansfeest. In december dit jaar is er weer de jaarlijkse kerstbingo.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie