Alle vijf partijen in de gemeenteraad hebben een raadsakkoord voor de komende vier jaar ondertekend.
Alle vijf partijen in de gemeenteraad hebben een raadsakkoord voor de komende vier jaar ondertekend. Dick Baas

Geen coalitie en geen oppositie: alle partijen in het college in Nunspeet

Politiek

NUNSPEET Voor zover bekend is het nog niet eerder in Nederland voorgekomen: een college waarin alle in de raad vertegenwoordigde partijen een plekje hebben. Afgelopen donderdag hebben alle partijen het Raadsakkoord gemeente Nunspeet 2022-2026 ondertekend. Het college krijgt vier wethouders. Gemeentebelang, SGP en ChristenUnie leveren ieder één wethouder,  CDA Lokaal en PvdA/GroenLinks krijgen gezamenlijk één wethouder. 

‘Samen meer voor elkaar’ is de titel van het raadsakkoord. In een bijeenkomst in de raadszaal hebben Marc Konings (GB), Harm Jan Polinder (SGP), Jennifer Elskamp (CU), Wichert Stoffer (CDA Lokaal) en Sander Kouwenberg (PvdA/GroenLinks) het akkoord getekend en toegelicht. Bij de onderhandelingen hebben alle partijen hun inbreng geleverd. Ook de twee éénmansfracties (CDA Lokaal en PvdA/GroenLinks) zien speerpunten uit hun verkiezingsprogramma’s terug in het raadsakkoord. 

Het is een akkoord op hoofdlijnen. Er ligt vast wat er de komende vier jaar moet gebeuren. Hoe dat moet gebeuren ligt niet vast. Daarover zal de raad moeten discussiëren. Het idee dat met een raadsbreed akkoord alles vast ligt en geen discussie meer nodig is, zal niet juist zijn. Er zijn genoeg onderwerpen, waarvan iedereen vindt dat het moet gebeuren, maar hoe dat vorm krijgt, zal soms nog een stevige discussie opleveren. Uitgangspunt daarbij is dat de inwoners daarbij worden betrokken.

HOOFDPUNTEN Het raadsakkoord laat de komende vier jaar geen spectaculaire veranderingen zien. De lijn wordt voortgezet. De vier grote projecten (Sportpark De Wiltsangh, onderwijshuisvesting, stationsomgeving en duurzaamheid) gaan gewoon verder. Bij woningbouw zal aandacht zijn voor duurzame bouwconcepten. Een extra bouwlaag (drie lagen en kap) wordt standaard waar het zinvol en inpasbaar is. Het percentage sociale woningbouw gaat van 20 naar 35 procent. Een nieuwe schaapskooi in Elspeet is opgenomen in het akkoord.

WETHOUDERS Wie de wethouder voor CDA Lokaal en PvdA/GroenLinks wordt, zal op korte termijn bekend worden. Het streven is om op 2 juni het raadsakkoord vast te stellen en de wethouders te kiezen.

Dick Baas

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 12 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 12 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 12 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00