SGP-raadslid Marien Klein.
SGP-raadslid Marien Klein. SGP Nunspeet

SGP: Voorkom stagnatie door nieuwe bouwwetgeving

Politiek Politiek

NUNSPEET Momenteel is er veel te doen over de Omgevingswet. Voor de fractie van de SGP in de gemeente Nunspeet reden om in gesprek te gaan met projectontwikkelaars, aannemers en leveranciers van bouwsoftware over de voorbereiding en anticipatie op de nieuwe wetgeving. Met name over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) die samenhangt met de Omgevingswet. 

Bouwers en aannemers moeten vanaf het moment van inwerkingtreding erkende kwaliteitsborgers inschakelen. Daarnaast moet de geleverde kwaliteit bij oplevering worden aangetoond. In gesprek met een aantal bouwondernemers blijkt het verschil: ,,De kleinere bouwbedrijven die zich bezig houden met vergunningplichtige bouw en verbouw zijn er nog niet allemaal klaar voor. Dat hoorden wij ook terug in de gesprekken. De één ziet het als invulformulier, de ander wil graag een proef doen, terwijl de grotere bedrijven al experimenteren met steekproefsgewijze toetsing van prefab en seriematige bouw”, geeft SGP-raadslid Marien Klein aan. 

Het raadslid wil weten in hoeverre het college al anticipeert op de ontwikkelingen: ,,De WKB staat ter bespreking in de Eerste Kamer, waarbij de waarschuwing klinkt dat het voor vertraging van de bouwproductie en hoge kosten zorgt als de wet wordt ingevoerd. Het gaat hier niet alleen om nieuwbouwprojecten, maar ook om bij wijze van spreken de uitbouw voor een bijkeuken. 

,,Dat de inwerkingtreding van de Omgevingswet en de daarmee samenhangende WKB telkens op losse schroeven lijkt te staan, mag geen reden zijn om er niks mee te doen. Klein: ,,Graag zien wij een inspanning van het college om een beeld te vormen of bouwondernemers in de gemeente Nunspeet er klaar voor staan. En wellicht kan er ‘gereedschap’ worden gecreëerd dat bouwondernemers zich kunnen voorbereiden. Woningbouw is een ‘hot item’ en blijft een speerpunt voor de SGP-fractie. Wij zijn dan ook bezorgd dat de bouw stagneert en de gemeente Nunspeet haar doelen wat betreft het woningaanbod niet kan bereiken, als marktpartijen en gemeente niet goed zijn voorbereid. Daar kan het gemeentebestuur een rol op zich nemen.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 11 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 11 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 11 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00