Docent godsdienst, organist, dirigent en politicus. Elspeter Gerrald Bronkhorst bij de deur van de Dorpskerk in Nunspeet.
Docent godsdienst, organist, dirigent en politicus. Elspeter Gerrald Bronkhorst bij de deur van de Dorpskerk in Nunspeet. Dick Baas

Gerrald Bronkhorst (SGP): politiek en muziek samen

Politiek

NUNSPEET De Nunspeetse gemeenteraad heeft vijf nieuwe raadsleden en twee nieuwe burgerraadsleden. Wie zijn dat en waarom willen zij een bijdrage leveren aan de Nunspeetse politiek? Deze week een gesprek met Gerrald Bronkhorst, 32 jaar, en lid van de SGP-fractie.

Hij woont nog in Nunspeet, maar in december hoopt hij met echtgenote Henriëtte en twee kinderen van bijna 4 en 2 jaar een nieuwe woning bij De Zagerij in Elspeet te betrekken. Hij is tenslotte een geboren en getogen Elspeter, zijn vrouw komt uit Renswoude. Gerrald Bronkhorst is sinds het ontstaan van de gemeente Nunspeet het tweede raadslid met de naam Bronkhorst. Maas Bronkhorst uit Hulshorst is geen familie. Gerrald (officieel Gerrit) komt uit een Uddelse familie. Zijn vader is timmerman, zijn moeder is een Smit (raadslid Kees Smit is haar neef).

MUZIEK Raadswerk is nog nieuw voor Gerrald, want Gerrald en Henriëtte zijn bekender als muzikaal duo. Henriëtte speelt dwarsfluit. Gerrald kroop als klein jongetje al achter het orgel bij zijn opa en oma. Hij kreeg orgelles van Dries van den Berg in Elspeet en Peter Eilander in Apeldoorn. Hij is kerkorganist in de Gereformeerde Gemeente van Nunspeet. ,,Ik houd van zingen en had bewondering voor dirigenten. Om dat te kunnen ben ik koordirectie gaan studeren.” Gerrald was dirigent van het Groot Veluws Mannenkoor, is nu inzetbaar als invaldirigent, begeleid koren als organist en werkt mee aan concerten. Helder: ,,Het is en blijft een hobby.” 

Zijn beroep is leraar godsdienst aan het Hoornbeeck College in Kampen. Hij heeft Sociaal Pedagogisch Hulpverlening gestudeerd, werkte in de gehandicaptenzorg en maakte na vijf jaar de stap naar het onderwijs. Momenteel studeert hij in deeltijd Theologie in Apeldoorn.

POLITIEK Gerrald Bronkhorst heeft bewust ja gezegd toen hij voor de gemeenteraad gevraagd werd. ,,Ik voel dit als een verantwoordelijkheid. Proberen een helder SGP-antwoord te geven op onderwerpen als onderwijshuisvesting, toerisme, recreatie en sport.” Hij vindt het bijzonder dat de SGP zo’n jonge en enthousiaste fractie heeft en kijkt uit naar het nieuwe politieke jaar.

Dick Baas

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brandweer rukt met groot materiaal uit voor bermbrand A28 bij Hulshorst 10 uur geleden
Afbeelding
Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof 11 uur geleden
Afbeelding
Van Hoofddorp naar de Veluwe: ‘Nunspeet straalt rust uit’ 11 uur geleden
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Tuin in lichterlaaie in Nunspeet 15 aug, 08:15
Afbeelding
Flinke bosbrand aan de Houtduiflaan 15 aug, 08:06
Afbeelding
Open bijendag in Nunspeet 12 aug, 09:00