Afbeelding
Wikipedia

Chalets voor opvang Oekraïeners op camping Landrust in Hulshorst

5 september 2022 om 14:19 Politiek

Door de gemeente Nunspeet is gestart met de plaatsing van vijftien chalets voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen op het middenterrein van camping Landrust in Hulshorst. Die week daarop nemen de eerste vluchtelingen hun intrek. Het gaat om vluchtelingen die tot nu toe veelal bij particulieren waren ondergebracht.

Naar verwachting worden circa 60 vluchtelingen gehuisvest totdat de situatie in Oekraïne verbetert (maximaal vijf jaar). De zelfredzaamheid van de Oekraïners neemt toe. De meesten zijn inmiddels al maanden in deze gemeente ondergebracht. Van de volwassenen heeft circa 30% een baan. 

De kinderen gaan naar De Morgenster in Nunspeet. Daar zijn twee taalklassen voor leerlingen van 6-12 jaar. Kinderen van 4-5 jaar gaan naar de kleuterschool. Dit kan bij elke CNS basisschool. Voor kinderen in de leeftijd van 12-18 jaar is er de Internationale Schakelklas in Nunspeet.

Elke gezin krijgt een eigen buddy en wordt hierdoor begeleid. Deze buddy’s zijn onderdeel van Nunspeet Biedt Onderdak (NBO). NBO is ook het aanspreekpunt als het gaat om vragen vanuit de directe omgeving/Hulshorst. 

Via nunspeetbiedtonderdak.nl is allerlei informatie te vinden over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente. De chalets zijn verplaatsbare units, zodat rekening kan worden gehouden met andere ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld het in het raadsakkoord aangekondigde onderzoek naar een multifunctioneel sportpark in Hulshorst. Met dit doel is de grond ook aangekocht door de gemeente. 

Met name dit laatste leidde aanvankelijk tot tegenstand vanuit Hulshorst. Onder meer is de voetbalvereniging Hulshorst een extra veld toegezegd. Dat kan er komen, zo heeft wethouder Jaap Groothuis aangegeven.

Daarnaast bestaan er plannen op het voormalige recreatiepark een skeelerbaan aan te leggen die in de wintermaanden tevens als ijsbaan dient. Gevreesd wordt door de ijsclub Hulshorst dat dit leidt tot vertraging van dit plan met vijf jaar. De huidige ijsbaan laat te wensen over.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie