Vluchtelingkind
Vluchtelingkind Pixabay

Minderjarige asielzoekers opgevangen in hotel de Mallejan in Vierhouten

Politiek

In hotel de Mallejan in Vierhouten worden tachtig minderjarige asielzoekers voor een periode van zes maanden opgevangen. Door burgemeester Céline Blom van de gemeente Nunspeet en leden van de commissie Algemeen Bestuur wordt het betreurd dat de komst van de ama’s al is uitgelekt voor de inwoners en ondernemers in Vierhouten op de hoogte konden worden gesteld.

Dat wordt met spoed alsnog gedaan. Ook wordt op korte termijn een bijeenkomst in Vierhouten gehouden waar iedereen ideeën kan aandragen maar ook zorgen kan uiten.  De Mallejan heeft zichzelf aangeboden als opvanglocatie. In tegenstelling tot een eerdere opvang in het hotel ligt de verantwoordelijkheid niet bij de gemeente Nunspeet maar bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Zij moeten zorgen voor voldoende onderwijsvoorzieningen, begeleiden en het aanbieden van activiteiten. 

Partijen zijn unaniem in hun mening dat opvang aan vluchtelingen moet worden geboden. Chaletpark Landrust biedt die opvang aan ontheemden uit Oekraïne. Er zijn weliswaar al een aantal mensen teruggekeerd maar Blom verwacht dat zich de komende tijd meer ontheemden zich gaan melden als gevolg van zware bombardement door Rusland.

Naar aanleiding van een vraag van Marc Konings geeft de Nunspeetse burgemeester aan dat voortdurend wordt gezocht naar opvanglocaties maar ook naar een vervangende locatie op termijn voor Landrust. Konings vindt dat de opvang daar na vijf jaar inderdaad moet worden beëindigd om de oorspronkelijke plannen voor dit gebied uit te kunnen voeren. 

Nunspeet wil de opvang van Oekraïners beperken tot rond de tweehonderd, het aantal dat zich momenteel in de gemeente bevindt. Alleen gezinshereniging wordt in beperkte mate toegestaan. De komende tijd wordt ook gekeken naar alternatieve mogelijkheden voor zowel statushouders als eigen inwoners van de gemeente Nunspeet. Voor de laatste groep is het bijna onmogelijk in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Flexwoningen worden bijvoorbeeld gezien als mogelijke oplossing. Het liefst ziet men een oplossing die ook kan worden meegenomen in de toekomstige woonvisie.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Duo-expositie van lokale kunstenaars in Veluvine Nunspeet 4 uur geleden
Afbeelding
Meer aandacht voor archeologisch verleden van Nunspeet en Veluwe 8 uur geleden
Afbeelding
Terug in de tijd: VVV al sinds 1910 voor toeristen 23 sep, 09:30
Afbeelding
Kop van Jut COLUMN 23 sep, 09:00
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Nunspeet 23 sep, 08:30
Afbeelding
Gratis vakantie voor kinderen in Vierhouten 23 sep, 08:00
Afbeelding
Kulturhus organiseert feestelijke activiteiten in Week van de Ontmoeting 22 sep, 10:00