De plek nabij het Wezenland waar men graag een rotonde ziet komen.
De plek nabij het Wezenland waar men graag een rotonde ziet komen. Wijnand Kooijmans

Wellicht rotonde als toegift in ’t Hul Noord

Politiek

Bewoners van de Bovenweg in Nunspeet zijn ronduit ontevreden over de wijze waarop ze inspraak hebben gekregen over de tracékeuze voor de ontsluiting van de nieuw te bouwen wijk ’t Hul Noord. Desondanks zijn ze bereid in gesprek te blijven met de gemeente over de uiteindelijk keuze.

In de raadscommissie Ruimte en Wonen werd door de fracties gekozen voor een ontsluiting via de Bovenweg met een vrij liggend fietspad. Maar alle partijen willen de ruimte geven het tracé op details nog te wijzigen. Daartoe behoort onder meer de komst van een rotonde op de kruising van de Bovenweg met het Wezenland zoals gewenst door de klankbordgroep. 

De kritiek rond de inspraak richt zich met name op wethouder Jaap Groothuis. Volgens insprekers heeft deze vanaf het begin aangegeven eigenlijk geen behoefte te hebben aan een klankbordgroep maar liever één op één gesprekken te voeren. Dat werd door de wethouder niet ontkend. Maar volgens hem zijn uit de klankbordgroep wel waardevolle ideeën naar voren gekomen en heeft hij niet voor niets aangegeven met hen door te willen in het verdere traject. De wethouder gaf aan dat in het besluit rond de tracékeuze de komst van een knip in de Molenweg en de Oude Zeeweg op dit moment voor hem nog niet zo belangrijk is. Uitstel van de tracékeuze, zoals gevraagd door insprekers en enkele fracties, vindt hij ongewenst omdat dit te veel vertraging oplevert.

De knip in beide wegen is Hans van Renselaar een doorn in het oog. Hij heeft berekend dat daardoor een omweg van acht kilometer moet worden gemaakt. De inspraak noemt hij volledig mislukt. Zoals naar zijn mening de keuze voor ’t Hul Noord als nieuwbouwwijk op verkeerde keuzes is gebaseerd. Hij vindt dat op andere plekken voldoende mogelijkheden zijn om aan de vraag van eigen inwoners naar een woning te voldoen. 

De klankbordgroep hekelt dat het bijna een jaar heeft geduurd voor de gesprekken met hen op gang zijn gekomen en daardoor de inspraak onder tijdsdruk is komen te staan. Terwijl het voor veel mensen gaat om hun geboortegrond die op het spel staat. Volgens hem was de keuze voor het tracé ook al gemaakt voor de inspraak van start is gegaan. Men vindt dat de klankbordgroep niet de kans heeft gekregen volwaardig mee te doen aan het proces.

De Stichting Dorps Bouwen, Groen Behouden ziet het liefst uitstel van de tracékeuze. Men vindt de gang van zaken niet passend bij zo’n belangrijk onderwerp. Kritiek is dat wethouder Groothuis geen enkele tegenspraak accepteerde tijdens gesprekken. Men vindt dat de procedure voor de tracékeuze nog niet is afgerond omdat nog twee alternatieven in onderzoek zijn. 

Voor de raadsleden is het van belang dat het vertrouwen tussen de gemeente en de bewoners van de Bovenweg wordt hersteld. En dat de bewoners betrokken blijven bij de verdere invulling van het definitieve tracé. Uitstel wordt niet verantwoord gevonden omdat het plan moet worden afgerond voor het voorkeursrecht verstrijkt dat de gemeente op het gebied heeft gelegd. De tracékeuze is belangrijk voor het opstellen van het bestemmingsplan. 

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Duo-expositie van lokale kunstenaars in Veluvine Nunspeet 5 uur geleden
Afbeelding
Meer aandacht voor archeologisch verleden van Nunspeet en Veluwe 9 uur geleden
Afbeelding
Terug in de tijd: VVV al sinds 1910 voor toeristen 23 sep, 09:30
Afbeelding
Kop van Jut COLUMN 23 sep, 09:00
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Nunspeet 23 sep, 08:30
Afbeelding
Gratis vakantie voor kinderen in Vierhouten 23 sep, 08:00
Afbeelding
Kulturhus organiseert feestelijke activiteiten in Week van de Ontmoeting 22 sep, 10:00