Afbeelding
pixabay

Vraagtekens rond grondruil in Vierhouten

Politiek

Het vragenrondje in de raadscommissie Ruimte en Wonen is doorgaans het moment voor het afvuren van een spervuur aan vragen. Tijdens de laatste vergadering niet anders.

Onder meer de grondruil van de gemeente met een inwoner van Vierhouten roept vraagtekens op omdat vorige colleges van burgemeester en wethouders altijd hieraan medewerking hebben geweigerd. Omwonenden vrezen dat door de grondruil de openbaarheid van de weg in gevaar komt. Volgens wethouder Jaap Groothuis is daarvan echter geen sprake. In tegenstelling tot het verleden heeft de gemeente nu wel belang bij het verwerven van de grond.

De grondruil is van belang in verband met de toekomst van de Gortelseweg en de beantwoording van de vraag of hier wel of niet een fietspad langs moet worden aangelegd. Hij garandeert dat de weg openbaar blijft en dit ook wordt vastgelegd in een overeenkomst. Indien in de toekomst blijkt dat de grond toch niet nodig is kan deze voor hetzelfde bedrag weer van eigenaar wisselen.

Nunspeet wil op dit moment nog niet tegemoet komen aan de wens van de provincie Gelderland om extra woningen te bouwen. Volgens Groothuis wordt vastgehouden aan de bestaande planning: “In het verleden werd je bijna gestraft als je extra wilde bouwen, nu als je niet extra wil bouwen.” Hij denkt dat de plicht extra te bouwen de gemeente in de toekomst nog wel opgelegd krijgt.

Naar aanleiding van vragen van Corrie Jansen (Gemeentebelang) zegt wethouder Groothuis dat de grondruil met de eigenaar van de Kerkendriest tot stand is gekomen om ontwikkelingen in het centrum mogelijk te maken. In ruil voor het overdragen van de grond aan de gemeente gaat de eigenaar 22 huurwoningen realiseren in het gebied van de voormalige Kijktuinen aan de Kienschulpenweg. De aan te leggen parkeerplaatsen in het centrum kunnen worden gebruikt door verschillende initiatiefnemers om parkeerplaatsen aan te leggen om zo woningbouw in het centrum te realiseren.

De gemeente gaat aandacht besteden aan de bestrijding van het Jacobskruid. Dit omdat, zo zegt Gerrit Polinder (SGP), de plant kan worden gezien als een ramp voor de boeren.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Duo-expositie van lokale kunstenaars in Veluvine Nunspeet 5 uur geleden
Afbeelding
Meer aandacht voor archeologisch verleden van Nunspeet en Veluwe 9 uur geleden
Afbeelding
Terug in de tijd: VVV al sinds 1910 voor toeristen 23 sep, 09:30
Afbeelding
Kop van Jut COLUMN 23 sep, 09:00
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Nunspeet 23 sep, 08:30
Afbeelding
Gratis vakantie voor kinderen in Vierhouten 23 sep, 08:00
Afbeelding
Kulturhus organiseert feestelijke activiteiten in Week van de Ontmoeting 22 sep, 10:00