Afbeelding
Pixabay

Legalisatie illegale bouwwerken aan Jonkvrouw van Esyingahof in Elspeet

Politiek

Illegale bouwwerken aan de Jonkvrouw van Esyingahof in Elspeet worden door de gemeente Nunspeet gelegaliseerd. Drie partijen in de raadscommissie Ruimte en Wonen hebben de nodige bedenkingen maar gaan uiteindelijk wel akkoord.

Volgens wethouder Jaap Groothuis is er ook weinig andere keus. De wet schrijft voor dat altijd moet worden gekeken of een dergelijke situatie kan worden gelegaliseerd. Niets staat dat hier in de weg. Vooral voor Karel van Bronswijk (CDA Lokaal) is de legalisatie een zware bevalling. Zijn partij is destijds alleen akkoord gegaan onder de nadrukkelijke voorwaarde dat de vijf bomen op de grens van het perceel behouden blijven. Nu is alsnog een kapvergunning voor één boom afgegeven en als het aan de bewoners ligt gaan ook de vier resterende bomen tegen de vlakte. Ze ervaren daarvan alleen maar overlast.

André Timmerman (PvdA/GroenLinks) vraagt zich af waarom niet handhavend is opgetreden tegen de illegale bouwwerken. Volgens Groothuis is het juist het team handhaving geweest dat de illegale bouw op het spoor is gekomen. Redelijkerwijs is hen, zo vindt hij, daarna de ruimte geboden om de procedure op gang te brengen de bouwwerken te legaliseren. Dat de boom moet worden gekapt staat volgens inspreker Wim Heikoop vast. De boom verkeert in slechte staat en dreigt om te vallen. De bouwwerken die worden gelegaliseerd zijn niet van invloed op de kwaliteit van de bomen. Heikoop: “Indien we hadden geweten dat de bomen op onze grond staan hadden we ze allang alle vijf gekapt.”

CDA Lokaal, Gemeentebelang en PvdA/GroenLinks vinden dat met de legalisering een verkeerd signaal wordt afgegeven richting de inwoners van de gemeente. Terwijl, zo zegt Corrie Jansen (Gemeentebelang), één van de bewoners wist dat niet bij de monumentale bomen mocht worden gebouwd. Van Bronswijk wil dat wordt nagedacht of de overtreders in dit soort situaties een boete opgelegd kan worden.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Duo-expositie van lokale kunstenaars in Veluvine Nunspeet 5 uur geleden
Afbeelding
Meer aandacht voor archeologisch verleden van Nunspeet en Veluwe 9 uur geleden
Afbeelding
Terug in de tijd: VVV al sinds 1910 voor toeristen 23 sep, 09:30
Afbeelding
Kop van Jut COLUMN 23 sep, 09:00
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Nunspeet 23 sep, 08:30
Afbeelding
Gratis vakantie voor kinderen in Vierhouten 23 sep, 08:00
Afbeelding
Kulturhus organiseert feestelijke activiteiten in Week van de Ontmoeting 22 sep, 10:00