Burgemeester Céline Blom en griffier Jan van den Broek in actie.
Burgemeester Céline Blom en griffier Jan van den Broek in actie. Dick Baas
Politieke analyse

Gemeentelijke politiek interessant voor Nunspeetse burger?

10 oktober 2022 om 09:18 Politiek

Is de gemeentelijke politiek interessant voor de burger van de gemeente Nunspeet? Afgaande op de laatst gehouden raadsvergadering is het antwoord: nee. Er was slechts één bespreekpunt. De overige inhoudelijke punten waren hamerstukken. Wat is de rol van de raadsvergadering?

De laatst gehouden raadsvergadering was snel klaar. Waarnemend burgemeester Céline Blom wordt nog niet moe van lange vergaderingen. Er was een memoriam voor het op 25 juni overleden oud-raadslid Co Hijman. Bij navraag wist een aantal raadsleden niet wie dat was. “Dat was toch iemand van de VVD? Nee, van Gemeentebelang.” De grap is dat het allebei klopt. Co Hijman zat voor de VVD in de raad, begon na onenigheid voor zichzelf en sloot zich toen aan bij Gemeentebelang.

Het vragenhalfuurtje leverde twee vragen op. Sander Kouwenberg (PvdA/GtoenLinks) had vragen over de recente geweldsincidenten in het centrum van Nunspeet en Johan van den Hoorn over de procedure bij verkoop van haardhout door de gemeente. Dat ging dit jaar niet goed.

Rol van de raad

Ik ben wellicht hopeloos ouderwets. Maar toen ik in 1978, volkomen onervaren maar wel gelijk wethouder, in de gemeenteraad kwam, hield burgemeester Smith mij voor dat de gemeenteraadsvergadering de belangrijkste vergadering was. Daar maakten de politieke partijen hun standpunten duidelijk. Maar daar moest ik als wethouder ook een helder visie neerzetten. Dan was dat ook duidelijk voor de inwoner van welke kern in de gemeente dan ook.

Dat beeld is er niet meer. Het lijkt alsof besluitvorming verplaatst is naar de commissies. Is elke partij het in de commissie eens, dan wordt het voorstel in de raad een hamerstuk. Dat bleek de afgelopen raadsvergadering nog weer eens heel duidelijk. Van de vijf inhoudelijke agendapunten waren er vier bestempeld als hamerstuk. Er wordt dan inhoudelijk niet meer over gesproken.

Prima om dit in de commissie af te kaarten, maar zorg er dan wel voor dat de burger beter weet, dat hij of zij de commissievergadering moet volgen. Ik weet wel, dat kan allemaal digitaal of gewoon op de publieke tribune gaan zitten, maar propageer dat wat beter.

Maar hoe kun je dan een raadsvergadering voor de burger en politiek geïnteresseerden interessanter maken? Ik weet dat daar al eens over nagedacht is en wordt.

Een idee? Er is al eens over gesproken maar resultaat heeft het nog niet gehad. Geef de burger de gelegenheid om in te spreken in de raad. Dan niet alleen over onderwerpen die op de agenda staan, maar over alles wat de burger belangrijk vindt.

Ambtsgebed

Het was de eerste raadsvergadering, waarin het ambtsgebed geen deel meer uitmaakte van de vergadering. De manier waarop dit gebeurde was zeker bij het openingsgebed rommelig. Maar het zal wel een kwestie van wennen zijn. Het waren maar een paar raadsleden die na het gebed binnenkwamen.

Dick Baas

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie