De nieuwe ambulancepost moet na ingebruikname de aanrijtijden verbeteren
De nieuwe ambulancepost moet na ingebruikname de aanrijtijden verbeteren Wijnand Kooijmans

Eén op de drie ambulanceritten te laat

25 november 2022 om 10:25 Politiek

Ondanks alle waardering voor de inzet van de ambulancedienst van het Witte Kruis: de kille cijfers wijzen uit dat bij één op de drie ritten de ambulance bij spoedeisende ritten de wettelijke aanrijtijd van een kwartier niet wordt gehaald in Elspeet en Vierhouten.

Wijnand Kooijmans

Regio manager René Smit hoopt dat de verplaatsing van de ambulancepost in Elburg naar ’t Harde leidt tot een verbetering van de aanrijtijden. Gevolg van de verhuizing is onder meer dat minder vaak een beroep op ambulances in deze regio wordt gedaan vanuit de provincie Flevoland. De post in ’t Harde is gereed, 7 december is er een open huis.

De cijfers werden duidelijk tijdens een presentatie van het Witte Kruis voor de raadscommissie algemeen beleid van de Nunspeetse gemeenteraad. De zorg voor het niet op tijd komen van ambulances leeft al lang waardoor de commissieleden blij zijn dat nu tekst en uitleg is gegeven. Al zijn daarmee de zorgen niet weggenomen.

Karel van Bronswijk (CDA Lokaal) hoopt dat wordt gekeken of in de toekomst wellicht een ambulance in Elspeet kan worden gesteld wanneer daar het nieuwe gezondheidscentrum is gerealiseerd. Op dat punt kan Smit geen enkele toezegging doen. Alleen dat ambulancepersoneel al vaak in brandweerkazernes zitten als ze geen rit hebben.

Zoals ook de vraag van Harm Jan Polinder (SGP) volgens Smit moeilijk is te beantwoorden of met een financiële bijdrage van de gemeente Nunspeet zelf hier permanente ambulancepost kan worden gevestigd. Vraag is onder meer hoe aan voldoende opgeleid personeel te komen en aan de benodigde apparatuur. Smit verwacht wat dat bij uitbreiding van het aantal ambulances in Harderwijk er vaker een ambulance in Nunspeet kan worden gestationeerd.

De weginrichting, zoals verkeersdrempels en rotondes komen volgens Smit de snelheid niet ten goede waarmee een ambulance naar een spoedgeval kan rijden. Ook wordt gevraagd goed na te denken wanneer een ambulance wordt gebeld. Soms is dat voor een rit naar het ziekenhuis voor iemand die moet worden opgenomen terwijl dat in feite een taxirit is.

Ook wordt de ambulance gebeld voor pijn op de borst. In alle gevallen gaat de ambulance dan direct rijden terwijl ter plekke blijft dat het gaat om een verrekt spiertje. Bij een melding van een spoedeisende rit (A1) gaat de ambulance direct rijden. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat als laatste de slaapdiensten in Elburg zijn opgeheven binnen het Witte Kruis.

Smit zegt iedere rit te betreuren wanneer deze niet binnen de gestelde tijd wordt gehaald. Maar soms worden cijfers ook beïnvloed door het aantal ritten naar een plaats.
Zo zijn er in de periode van 1 januari van dit jaar tot en met 30 juni 48 A1 ritten geweest naar Elspeet. Bij zestien ritten werd het kwartier niet gehaald. Voor Vierhouten ging het om 24 ritten waarbij acht maal de ambulance niet binnen de gestelde tijd ter plekke was. Voor Nunspeet ging het bijvoorbeeld om 313 ritten waarvan er 36 te laat waren.

De raadsleden geven aan vaker uitleg te willen over de cijfers gezien hun zorgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie