De gemeente is niet op de hoogte van plannen van het COA de Mallejan op te kopen.
De gemeente is niet op de hoogte van plannen van het COA de Mallejan op te kopen. Wijnand Kooijmans

Gemeente weet niets van aankoop hotel voor opvang vluchtelingen

Politiek

De geruchtenstroom draait op volle toeren. Hotel De Mallejan in Vierhouten zou worden aangekocht van het Fletcher concern door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Met als doel hier langer alleenstaande minderjarige asielzoekers op te vangen.

Wijnand Kooijmans

Burgemeester Céline Blom van de gemeente Nunspeet heeft de geruchten gehoord maar geeft aan dat daar niets over bekend is. De huidige opvang is voor zes maanden. Ze sluit niet uit dat het COA een beroep doet op de gemeente langer van het hotel gebruik te mogen maken. Indien dat het geval is gaat de gemeente met de inwoners van Vierhouten hierover in gesprek.

Binnen de gemeente Nunspeet worden momenteel tweehonderd vluchtelingen uit de Oekraïne opgevangen en dat is ook het maximum aantal dat men voorlopig wil aanhouden. Tenzij er sprake is van gezinshereniging. Burgemeester Blom is geraakt door de situatie bij de opvang van weeskinderen en hun begeleiders in het voormalig kantoorgebouw van de GPS. Die vinden het vreselijk dat ze nog niet terug kunnen naar Oekraïne en zeker nog een deel van het komend jaar binnen de gemeente Nunspeet moeten verblijven.

De opvang bij particulieren bedraagt nog maar enkele gezinnen. De situatie bij de Mallejan wordt door Blom als rustig omschreven. Streven is dat het onderwijs per 1 december van start gaat. Ook wordt gestart met het leren fietsen van deze groep vluchtelingen.

Ten opzichte van de zoektocht naar een vervangende locatie voor de tijdelijke opvang op voormalig vakantiepark Landrust in Hulshorst kan, op een vraag van Marc Konings (Gemeentebelang) alleen maar aangeven dat dit een ingewikkelde kwestie is.

Nunspeet loopt achter met het huisvesten van statushouders. Het gaat om zo’n twintig personen. Er is uitstel verleend maar uiteindelijk zal de gemeente aan de gevraagde opvang moeten voldoen. Reden snelle nieuwbouw te bepleiten.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Midwinterwandeling samen met Veluwse midwinterhoornblazers 7 uur geleden
Afbeelding
Kritiek van commissie op onderhoud begraafplaatsen in gemeente 9 uur geleden
Afbeelding
Wie helpt VluchtelingenWerk Nunspeet? 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Nunspeet hengelt Nederlands Kampioenschap Tijdrijden binnen 12 uur geleden
Afbeelding
Moed= angst + actie COLUMN 13 uur geleden
Afbeelding
Authentieke Ierse danskerstshow in theater Veluvine 7 dec, 18:00
Afbeelding
‘Is geheim, kan niks zeggen’ Politieke analyse 7 dec, 15:00