De herten staan stil en geven licht. Foto: Dick Baas winter 2021
De herten staan stil en geven licht. Foto: Dick Baas winter 2021 Dick Baas
Politieke analyse

Hollen of stilstaan?

25 november 2022 om 14:00 Politiek

Bij het volgen van de commissievergaderingen van de maand november en het bekijken van de agenda voor de gemeenteraadsvergadering van komende donderdag, bekroop mij het gevoel van de uitdrukking ‘hollen of stilstaan’. Nu weinig onderwerpen op de agenda en in andere maanden soms overvolle agenda’s.

Dan komt de vraag naar boven of in de voorbereiding de onderwerpen niet wat beter gespreid kunnen worden. Raadsleden hebben daar ook al eens naar gevraagd. Maar ja, een onderwerp moet een vaste cyclus doorlopen van adviezen, vaak ter inzagelegging, gebonden aan termijnen en nog meer van dat soort zaken.

Overvolle agenda’s zijn niet goed voor de politiek. Het is niet goed als een voorzitter van een commissie moet aandringen om in de woordvoering niet al te uitvoerig te zijn, want er staat nog meer op de agenda. Fracties moeten de gelegenheid hebben om het onderwerp goed te bespreken en niet ‘af te raffelen’. 

Het andere uiterste is een voorzitter die de kijkers thuis oproept geen koffie te gaan zetten, want dan kan intussen de vergadering zomaar afgelopen zijn. 

Het is overigens niets nieuws, want ook in vroegere tijden waren er korte en hele lange vergaderingen. In die tijd was er nog geen alarm in het gemeentehuis ingesteld, dus de vergadering kon rustig na 24.00 uur doorgaan. Dat gebeurde dan ook zo nu en dan. Leek het dan toch te lang gaan duren, dreigde de voorzitter met stoppen en op zaterdagmorgen verder te vergaderen.

Dat zal komende donderdag niet nodig zijn. Er zijn eigenlijk geen bespreekpunten. Er zijn wel twee gelijksoortige onderwerpen: bekrachtiging geheimhouding aankoop ‘t Hul Noord/Verbreding Bovenweg en bekrachtiging geheimhouding aankoop perceel grond aan de Kerkendriest (achter Driestweg 6-8). Over dat soort onderwerpen wordt geen woord gezegd. Maar over het vervallen van 21 sociale huurwoningen aan de Kerkendriest en het bouwen van woningen in de middenhuur in De Kijktuinen zou wat meer uitleg over het hoe en waarom gegeven kunnen worden. De raadsleden zijn in besloten zittingen helemaal bijgepraat. Nu de burger nog. 

Het zou kunnen dat de raad zich eens gaat uitleven in het vragenhalfuurtje.

Tot slot nog even een heel ander onderwerp waar ik niet blij van word. Zondagmiddag kwam in mijn e-mail een persbericht binnen van de Bedrijvenkring Nunspeet (BKN) met als kop ‘Bestuur van de Bedrijvenkring Nunspeet legt taken neer na vertrouwensbreuk met de politiek van Nunspeet’. Het gelopen proces rond het Ondernemersfonds is de oorzaak. Volgens de ondernemers ziet de politiek de BKN niet langer als dé vertegenwoordiger van het B2B bedrijfsleven. Daarom stapt het voltallige bestuur per 1 december op. Dit is geen best bericht. Bedrijfsleven en college verschillen wel eens vaker van mening, maar een situatie als nu heb ik nog nooit meegemaakt. Ik hoop dat het voor de kerst opgelost is! Dit kan niet.

Dick Baas

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie