Een spoorwegovergang, ter illustratie
Een spoorwegovergang, ter illustratie Shutterstock

Vakantiegangers ergeren zich aan overweg Elspeterweg Nunspeet

Politiek

Vakantiegangers die de kerstdagen in Nunspeet hebben doorgebracht hebben zich geërgerd aan de onveiligheid van de spoorwegovergang in de Elspeterweg. Voor hen is het onbegrijpelijk dat bijvoorbeeld niet al voor de spoorwegovergang lichten zijn geplaatst die waarschuwen dat de spoorbomen dicht gaan.

Wijnand Kooijmans

Een inwoner van Eindhoven geeft aan naar aanleiding van zijn wandelingen naar het centrum van Nunspeet de overweg te hebben gezocht op Google. Daar wordt die voor automobilisten ‘berucht’ genoemd. Maar nog meer gevaren hebben hem als wandelaar bedreigd zo zegt hij.

Tot twee keer toe was hij, zo geeft hij aan, over het eerste spoor en begonnen de bellen te rinkelen en daalde de spoorwegbomen achter hem. “Dan heb je twee mogelijkheden, je kunt doorlopen en dan kom je bij volgende spoorbaan. Maar daar is geen spoorboom en kun je zo het spoor oplopen. Als senior ben ik dan verstandig genoeg om op de stoep tussen de twee sporen te blijven staan.” Maar hij beseft dat niet iedereen dit doet.

“Kom je van de andere kant van het spoor dan zijn de bomen dicht en kun je niet verder. Maar ik stond daar zonder spoorboom voor mij. Ik vind dit abnormaal. De hele groep senioren waarmee ik was vond deze toestand onbegrijpelijk.” In het verleden hebben zich meerdere dodelijke ongevallen voorgedaan op de overweg.

De problemen worden opgelost door de komst van twee tunnels. Eén voor de fietsers/wandelaars en één voor gemotoriseerd verkeer. Dat is mede ingegeven door de wens de situatie ter plekke veiliger te maken. Ook bevordert het de doorstroming van het verkeer. De praktijk is nu dat automobilisten die niet met de situatie bekend zijn op de overweg tot stilstand komen door verkeer voor hen. In het project, dat tevens invulling geeft aan de herinrichting van het stationsgebied wordt in totaal rond de veertig miljoen euro geïnvesteerd.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Trainer Lucas Hoekman (vv Nunspeet): 'Niet minder dan periodetitel' 16 uur geleden
Afbeelding
Theatergroep De Jonge Honden pakt klassieker 'De scheepsjongens van Bontekoe' aan 21 uur geleden
Afbeelding
Veluwse Wandeldagen staan begin februari op het programma 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuwjaarsreceptie Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Nunspeet 28 jan, 10:47
Afbeelding
Leilani Brunekreeft (15) uit Nunspeet naar World Scout Jamboree in Zuid-Korea 28 jan, 08:06
Afbeelding
Wijkontmoetingscentra voorzien in grote behoefte in Nunspeet 27 jan, 15:22
Afbeelding
Eerste dakpannen gelegd voor sociale huurwoningen 27 jan, 09:44