Geen opvang in De Brake na sluiting van het sportcomplex
Geen opvang in De Brake na sluiting van het sportcomplex Wijnand Kooijmans

Sportcomplex De Brake niet in gebruik voor opvang vluchtelingen

19 maart 2023 om 07:29 Politiek

Sporthal De Brake aan de Oosteinderweg in Nunspeet is niet in beeld als opvanglocatie voor vluchtelingen. Dat zegt burgemeester Céline Blom naar aanleiding van vragen in de raadscommissie algemeen bestuur.

Wijnand Kooijmans

De accommodatie komt vrij door de opening van het sportcomplex De Wiltsangh en wordt met ingang van dezelfde datum gesloten. Over de toekomstige bestemming van het vrijkomende complex of de grond daarvan is nog geen definitief besluit genomen. Bekend is wel dat Nestlé in het verleden heeft aangegeven belang te hebben bij de aankoop.

Door de politie zijn de inwoners aangesproken die dreigden met brandstichting na het bekend worden dat hotel De Mallejan in Vierhouten langer een half jaar langer beschikbaar blijft voor de opvang van alleenstaande minder jarige asielzoekers. Zij hadden hun bedreigingen geuit op social media. Sander Kouwenberg (PvdA/GroenLinks) is blij dat, nadat hij dit had aangekaart, actie op dat punt is ondernomen.

Volgens burgemeester Blom stabiliseert de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne zich momenteel. Het gaat om tussen de twee- en tweehonderdvijftig mensen die grotendeels in de gemeentelijke opvang verblijven. Er wordt wel rekening mee gehouden dat Nederland nog eens vierduizend mensen uit dit land moet opvangen maar over de verdeling zijn nog geen besluiten genomen.

Duidelijk is dat het Rijk heeft toegezegd de kosten voor de chalets voor de opvang van Oekraïners op Landrust in Hulshorst te zullen vergoeden. Maar moet nog wel met het geld over de brug komen. Daarnaast is er nog onzekerheid over kosten die resteren als de opvang niet langer nodig is.

Vanuit Vierhouten zijn zowel positieve als negatieve reacties gekomen op de verlenging van de opvang in De Mallejan. Aangegeven wordt dat duidelijk moet zijn dat het om een aanbod gaat van de Fletcher groep het hotel als opvanglocatie te gebruiken. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie