Historische verkiezingen door de grote winst van de BoerBurgerBeweging. Foto: Dick Baas
Historische verkiezingen door de grote winst van de BoerBurgerBeweging. Foto: Dick Baas Dick Baas

Politieke analyse: BBB signaal voor de raad?

22 maart 2023 om 07:45 Politiek

De verkiezingen voor de Provinciale Staten van Gelderland en het Algemeen Bestuur van het Waterschap Vallei en Veluwe zijn voorbij. De uitslag is bekend. Ook in Nunspeet was er winst voor de BBB, maar net niet genoeg om de SGP van de eerste plaats te stoten. Maar wat moet de Nunspeetse politiek met de winst van de BBB?

Dick Baas

Het was toch wel opvallend. Een pagina grote kaart van Nederland in een regionale krant met een overzicht van de grootste partij per gemeente. De BBB-kleur overheerste. Ook op de Veluwe, maar met één uitzondering. Nunspeet had de kleur van de SGP. Het scheelde natuurlijk niet veel, de SGP kreeg 26,7 procent en de BBB 23,8. De CU volgde op ruime afstand met 13,9 procent. Maar het signaal van onvrede dat de Nunspeetse kiezer dus afgeeft met een stem op de BBB, kan niet genegeerd worden. Wellicht is het in concrete stemmen nog helderder: 4250 stemmen voor de SGP, 3787 stemmen voor BBB en 2099 stemmen voor de CU. 

Stel dat deze verkiezingsuitslag nu eens voor de gemeenteraad zou zijn geweest. Hoe zou de raad er dan uitzien? Uiteraard zonder Gemeentebelang. Een globale berekening laat dan zien dat de SGP zou teruggaan naar 6 zetels, de BBB er 5 zou krijgen en de CU 3. De VVD en de PvdA/GroenLinks zouden beide naar 2 zetels gaan. Het CDA behoudt 1 zetel en JA21 en de PVV zouden ook één zetel krijgen. Nogmaals: een globale verdeling zonder Gemeentebelang.

Nunspeetse kandidaten

Het is altijd leuk om even de kijken hoe inwoners van Nunspeet die op een provinciale lijst staan het in Nunspeet gedaan hebben. Harm Jan Polinder, de fractievoorzitter van de SGP in de raad en nummer 4 op de lijst van de SGP voor de Staten kreeg 1633 Nunspeetse stemmen. De SGP behield in Arnhem drie zetels. Op de CDA-lijst stond Karel van Bronswijk op de 32e plaats. Hij kreeg 90 stemmen en Jennifer Elskamp, nummer 40 op de ChristenUnielijst behaalde 337 stemmen. Ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar leed de CU een flink verlies Meer Nunspeetse kandidaten waren er niet voor de Provinciale Staten.

Waterschapsverkiezingen

Maat bij de verkiezingen voor het Algemeen Bestuur van het Waterschap Vallei en Veluwe komt er zeker een inwoner van Vierhouten in het waterschapsbestuur. De BBB komt het bestuur binnen met zes zetels. En nummer twee op de lijst is Carola Klaassen-Broekhuizen en zij kreeg in de gemeente Nunspeet maar liefst 1200 stemmen. De SGP krijgt 2 zetels in het bestuur. Dus zal er voor oud-burgemeester Breunis van de Weerd (nummer 4 met 1299 stemmen) wel geen plek zijn. Dat geldt ook voor nummer 15 op de CDA lijst. Oud-burgemeester Dick van Hemmen kreeg 694 stemmen. Ook het CDA krijgt slechts 2 zetels in het bestuur. De CU krijgt 3 zetels, maar dat is voldoende zijn voor raadslid Alice van de Steeg, nummer 21 met 243 stemmen. Lokaal Waterbeheer had op de 22e plaats raadslid Corrie Jansen-van den Brink staan. Zij kreeg 284 van de 718 Nunspeetse stemmen. Lokaal Waterbeheer krijgt maar 1 zetel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie