Bij de tennisclub komt een JOP
Bij de tennisclub komt een JOP Wijnand Kooijmans

Jongeren ontmoetingsplaats krijgt nieuwe plek na kritiek locatie bij monument

24 mei 2023 om 11:30 Politiek

De voorkeur van de vestiging voor een nieuwe jongeren ontmoetingsplaats (JOP) gaat uit naar een locatie op de hoek van de nieuwe parkeerplaats van sportcomplex De Wiltsangh in de nabijheid van de locatie van de Nunspeetse Tennis Club (NTC) De Wiltsangh.

In eerste instantie wilde het college van burgemeester en wethouder de JOP realiseren nabij de fietscrossban van De Volharding. Hiertegen werd bezwaar gemaakt door de ‘werkgroep Lancaster’ in verband met de nabijheid van het oorlogsmonument dat hier is geplaatst ter nagedachtenis van de omgekomen bemanning van de Engelse Lancaster die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze omgeving is neergestort.

De initiatiefnemers voor het monument gaven aan niets tegen de komst van een JOP te hebben. Ze zijn alleen van mening dat een locatie zo dicht bij een monument niet moet worden gekozen. Die plek dient in hun ogen te worden gekoesterd als een plek van bezinning.

Dat was voor de raadsfracties reden het college te verzoeken op zoek te gaan naar een andere locatie. In eerste instantie gaf wethouder Jennifer Elskamp aan hier weinig voor te voelen, mede omdat het aanwijzen van een locatie een bevoegdheid is van het college.

Bij de zoektocht naar een andere locatie is gekeken naar de huidige bestemming, de bereikbaarheid, veiligheid, toezicht/zichtbaarheid en de inpasbaarheid in de omgeving. Op basis hiervan zijn vier locaties onderzocht waarbij de locatie op het parkeerterrein van De Wiltsangh als beste uit de bus is gekomen. Op dit moment wordt dit heringericht.

De locatie is besproken met NTC De Wiltsangh om hun standpunt te vernemen. De vereniging geeft aan de maatschappelijke opgave rondom jongeren te zien en geeft aan gematigd positief te zijn over een JOP in de nabijheid van hun locatie. Los van de uitdagingen die zij vinden dat dit met zich meebrengt. De vereniging heeft aangegeven geen bezwaren in te dienen maar wil wel op de hoogte worden gehouden van de voortgang.

De gemeente gaat nu starten met de formele procedure rond het aanvragen van de benodigde vergunningen. De werkgroep Lancaster is op de hoogte gebracht van de nieuwe locatie die is gekozen.

Tijdens de behandeling in de commissie heeft Sander Kouwenberg (PvdA/GroenLinks) een beroep op het college gedaan ook de plek van de al aanwezige jongeren ontmoetingsplaatsen te evalueren of ze nog voldoen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie