Marcel van Klompenburg bij de afgesloten uitkijktoren aan de Stakenberg. Foto SGP
Marcel van Klompenburg bij de afgesloten uitkijktoren aan de Stakenberg. Foto SGP eigen foto

Politieke analyse: Politiek seizoen begint tam

19 september 2023 om 12:00 Politiek

Het zomerreces is voorbij. De eerste drie commissievergaderingen zijn geweest. Alleen de Commissie Maatschappij en Middelen heeft met een discussie over de Inclusie Agenda het vooruitzicht van een motie tijdens de komende raadsvergadering. Insprekers waren er niet en de publieke belangstelling was minimaal.

Dick Baas

SGP-raadslid Marcel van Klompenburg had pech. Hij had in de Commissie Ruimte en Wonen een rondvraag waarin hij opheldering wilde over het sluiten van de uitkijktoren bij de speelweide aan de Stakenbergweg. Antwoord kreeg hij niet, want verantwoordelijk wethouder Wichert Stoffer was niet aanwezig. Wethouder Jaap Groothuis zou de vragen meenemen. 

Er was een persbericht van de gemeente verschenen met de mededeling dat de uitkijktoren is afgesloten, omdat de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden. Een houten hoekpaal is aangetast door houtrot en de toren is beschadigd door vandalisme. 

Vanaf deze uitkijktoren is er een prachtig uitzicht over de paarse heidevelden en het is jammer dat daar juist nu niet van genoten kan worden. Het vreemde is dat deze toren er pas acht jaar staat. En dat was voor Marcel van Klompenburg aanleiding om wat verhelderende vragen te stellen. Hij vond het maar een kwalijke zaak en wilde weten hoe dat gekomen was. Wordt er jaarlijks controle uitgeoefend? Zijn er wel duurzame materialen gebruikt? En is er op korte termijn een oplossing, zodat de toren weer open kan? In ieder geval vindt Marcel van Klompenburg dat het voor het volgende toeristische seizoen geregeld moet zijn. 

Tijdelijke vervanging

In de Commissie Ruimte en Wonen meldde voorzitter Harm Jan Polinder de afwezigheid van raadslid Kees Smit (CU). Maar Smit is toch al geruime tijd afwezig wegens ziekte en tijdelijk vervangen door Jeroen Marcus? De oplossing is simpel. Voor vervanging staat een periode van 16 weken en die is voorbij. Kees Smit is dus weer formeel raadslid. Maar hij kan zijn  taak nog niet hervatten. Dus zal Jeroen Marcus komende raadsvergadering opnieuw beëdigd worden. Weer voor 16 weken. 

Capaciteit

Er valt de laatste tijd wel iets op. Steeds vaker wordt aangegeven dat onderwerpen vertraging oplopen omdat er in het gemeentehuis onvoldoende capaciteit is. Dan zou je zeggen, dan trek je toch meer ambtenaren aan? Maar het blijkt dat vacatures (en dat is een landelijk beeld bij gemeenten) moeilijk te vervullen zijn. Daar moeten we dan maar mee leven. 

Leeftijdsdiscriminatie

In de Commissie Algemeen Beleid had Sander Kouwenberg een leuke vraag. Bij de evaluatie van de laatste verkiezingen is aangegeven om een gesprek te voeren met stembureauleden van 70 jaar en ouder om te peilen hoe zij tegen hun werkzaamheden aankijken. Kouwenberg noemde dat leeftijdsdiscriminatie en daar kan ik wel inkomen. Volgens hem waren er ook leden jonger dan 70 die het een vermoeiende dag vonden en daarmee zou ook gesproken moeten worden. De burgemeester zag dat niet zo.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie