Afbeelding
Pixabay

Burgerinitiatief Helder Nunspeet zet zich in voor transparantie

18 september 2023 om 12:30 Politiek

Binnen de gemeente Nunspeet is er onder een gedeelte van de inwoners toenemende bezorgdheid over bouwprojecten en burgerparticipatie. Daarom is er een burgerinitiatief gestart, genaamd Helder Nunspeet.

Veel van deze projecten lopen vast, resulterend in juridische stappen van verontruste burgers, stellen zij. De kernproblemen zijn volgens hen:

gebrekkige burgerparticipatie voor projectontwikkeling, vergunningsproblemen, onnodige afwijkingen van bestemmingsplannen, onregelmatige behandeling van initiatiefnemers, dubieuze ‘deals’ met de gemeente, gebrek aan transparantie in financiële aspecten, passiviteit van de gemeenteraad en juridische kosten voor burgers en de gemeente.

Een aantal projecten waar deze problematiek een rol speelt omvat onder andere de renovatie van Landgoed De Grote Bunte, de bouw van appartementencomplexen op diverse locaties, en een controversiële deal met betrekking tot een bouwkavel aan de Veelhorsterweg.

De afdeling Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (ROV) onder wethouder J. Groothuis wordt als verantwoordelijke partij genoemd en er heerst ongerustheid over belangenverstrengeling en gebrek aan transparantie. Bovendien worden veel gemeenteraadsvergaderingen achter gesloten deuren gehouden, wat volgens Helder Nunspeet zorgen oproept over gebrek aan openheid.

Helder Nunspeet streeft naar een transparanter bestuur en opende een meldpunt voor ervaringen met specifieke aandacht voor de afdeling ROV. Alle reacties worden geanalyseerd en dienen als basis voor verdere actie.

Het burgerinitiatief wil de gesloten bestuurscultuur aanpakken en streeft naar een open, betrouwbaar en transparant gemeentebestuur dat de belangen van alle inwoners behartigt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie