Afbeelding
Pixabay

Geen aanvullend onderzoek naar monumentenstatus Grote Bunte

29 september 2023 om 16:01 Politiek

Het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders ziet geen reden alsnog aanvullend onderzoek te doen naar de noodzaak om het landgoed De Grote Bunte een gemeentelijke monumentale status te geven.

Dat zegt wethouder Jaap Groothuis naar aanleiding van vragen van Sander Kouwenberg (PvdA/GroenLinks). Die vindt het onbegrijpelijk dat het college het verzoek van drie organisaties op het gebied van monumentenzorg afwijst. En ook niet ingaat op het verzoek van de eigen gemeentelijke monumentencommissie zo’n onderzoek uit te voeren.

Waar in het verleden volgens Kouwenberg onder mensonterende omstandigheden arbeidsmigranten werden gehuisvest op het landgoed, verdwijnt door het besluit het oudste stuk bos van Nunspeet. Hij had enige hoop dat door het verzoek van de drie organisaties dit zou kunnen worden voorkomen en kreeg nog meer hoop door het advies van de gemeentelijke monumentencommissie.

Maar die werd de grond ingeslagen door het besluit van het college dat, zo verwijt hij het college, is genomen op basis van onderzoek dat is verricht in opdracht van de huidige bezitter van het landgoed. Zo’n onderzoek kan volgens het raadslid niet objectief worden genoemd. Hij wil dat alsnog een aanvullend onderzoek wordt gedaan naar al dan niet de noodzaak het landgoed een beschermde status te geven.

Wethouder Jaap Groothuis vindt dat het raadslid vraagt naar de bekende weg omdat de redenen van het college al worden beschreven in het collegebesluit geen gehoor te geven aan de ingediende verzoeken en advies. Via een vergunning wordt, naar zijn mening, alles wat waardevol is al voldoende beschermd. Binnenkort komt, zo geeft hij aan, de raad te spreken over het verlenen van de benodigde vergunning. De eigenaar wil het landhuis renoveren en een stukje nieuwbouw plegen voor de opvang van dementerende ouderen.


Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie