Afbeelding
Pixabay

Raad Nunspeet zet streep door opening van Lelystad Airport

29 september 2023 om 18:00 Politiek

De gemeenteraad van Nunspeet wil op geen enkele manier medewerking of steun verlenen aan een mogelijke opening van Lelystad Airport. Waar mogelijk gaat de raad zich ook verzetten tegen de plannen voor de opening. Dat is de strekking van een motie van Gerben Pluim (ChristenUnie), mede ondertekend door de fracties van Gemeentebelang, CDA Lokaal en PvdA/GroenLinks.

De SGP steunde de motie wel. Dat men deze niet mede heeft ondertekend komt, zo zegt fractievoorzitter Harm Jan Polinder, omdat men de bewoording in de motie te scherp vindt opgesteld. Pluim vindt dat dit nodig is om het standpunt van de raad duidelijk te maken.

Aan het college wordt het verzoek gedaan zich aan te sluiten bij de gemeenten Elburg, Oldebroek, Hattem, Heerde, Epe en Voorst om zo provinciaal en landelijk een krachtig tegengeluid te laten horen tegen de opening.

Hij beseft dat de raad zich in het verleden vrijwel unaniem heeft uitgesproken voor openstelling. De enige tegenstemmer was Gerrit Polinder, die daarmee afweek van het stemgedrag van de overige raadsleden van de fractie van de SGP. Tijden zijn echter veranderd en van de verwachte voordelen is geen sprake meer als het gaat om economische groei en meer werkgelegenheid voor de gemeenten op de Noord-Veluwe.

De motie komt omdat de vrees bestaat dat de eerder afgeschoten laagvliegroutes over Gelderland inmiddels weer een reële optie lijken te zijn. De Veluwe zit wat Pluim betreft niet te wachten op tienduizend vliegtuigen over de Veluwe gezien de schade die dit veroorzaakt aan de natuur. Harm Jan Polinder wijst wel op de kapitaalvernietiging van driehonderdduizend euro die al is uitgegeven. Naast de inzet van mensen die bij de voorbereidingen betrokken zijn geweest. Wethouder Jaap Groothuis spreekt van een complexe situatie en wil hier strategisch nog op terug komen.


Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie