De drukte op de Gortelseweg zou toenemen door afsluiting weg naar Epe
De drukte op de Gortelseweg zou toenemen door afsluiting weg naar Epe Wijnand Kooijmans

Handhaving vrachtwagenverbod Gortelseweg

23 februari 2024 om 13:09 Verkeer en vervoer

In een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Nunspeet vraagt de Stichting Vierhouten Natuurbestemming om een onmiddellijke handhaving van het verbod voor vrachtwagens over de Gortelseweg te rijden. Men ziet een toename van verkeer als gevolg van de werkzaamheden rond het stationsgebied van Nunspeet.

Wijnand Kooijmans

Dit wordt gezien als een gevolg van de afsluiting van de weg tussen Nunspeet en Epe als gevolg van de werkzaamheden voor de komst van twee tunnels in de Elspeterweg. Dat maakt dat verkeer richting Epe moet doorrijden naar de afslag ’t Harde om Epe te bereiken.

In de brief wordt het college gevraagd om men bekend is met het feit dat sinds de betreffende afsluiting er een grote toename is van verkeer over de Gortelseweg. Verkeer maakt, zo denkt men, nu gebruik van de afslag Elspeet om de A28 te verlaten om vervolgens via de Gortelseweg oostwaarts te rijden. “De verkeersdruk die onwenselijk wordt gevonden is daardoor nog ernstiger met logischerwijs nog grotere gevolgen voor de natuur.”

Naast de toename van personenauto’s en busjes wordt door de stichting ook een aanzienlijke toename van vrachtverkeer geconstateerd. Het college wordt gevraagd of dit effect vooraf was voorzien en welke maatregelen zijn overwogen om dit te voorkomen. Het afsluiten van de weg naar Epe en de toename van verkeerd over de Gortelseweg komt, zo geeft de stichting aan, niet onverwacht. Dit is bij een eerdere afsluiting van de betreffende weg ook al het geval geweest.

Volgens de stichting zullen meer bestuurders de route via de Gortelseweg hebben ontdekt om er vervolgens dagelijks overheen te rijden. Volgens hen neemt de nood om de verkeersdrukte op de Gortelseweg terug te dringen steeds meer toenemen.

Het college wordt gevraagd de komende maanden een degelijk verkeersonderzoek te doen plaatsvinden in het kader van het nog te starten participatieproces rond de verkeersafwikkeling in Vierhouten. Gewezen wordt op het feit dat er wel verkeerstellingen zijn uitgevoerd maar deze, volgens mededelingen van ambtenaren van de gemeente zelf, niet betrouwbaar zijn. Onder meer omdat motoren niet worden meegeteld.

Naast het handhaven van het verbod voor vrachtwagens wordt het college gevraagd onmiddellijk maatregelen te nemen om sluipverkeer tegen te gaan. Ook wil de stichting op de hoogte worden gebracht van de inrichting van het participatieproces. Aangegeven wordt dat het college bekend is met het feit hoe gepolariseerd over het onderwerp van de verkeersdrukte op de Gortelseweg wordt gedacht onder de inwoners van Vierhouten.

De burgemeester en politie zijn op de hoogte van eerdere intimidaties in de richting van de stichting. Met zelfs een doodsbedreiging door een inwoner van Vierhouten ten tijde van een snelheidsmeting die werd gehouden in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland in november vorig jaar. Inspraak die onveilig is voor een deel van de beoogde deelnemers wordt als niet legitiem gezien en mist volgens de stichting ook zijn doel. Men vindt dat alleen een inloopavond niet volstaat.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie