Afbeelding
Pixabay

Bevestiging Atlas voor gemeenten 2022: woningnood in Nunspeet aan de hoge kant

Wonen

NUNSPEET Er is een tekort van 390 duizend woningen in Nederland. Dat komt neer op ongeveer 5 procent van het totaal aantal woningen, zo is te lezen in de Atlas voor gemeenten 2022.  Relatief is de woondruk in Nunspeet hoog, toch is het voor woningzoekenden in bijvoorbeeld Nijkerk en Oldebroek veel lastiger om een huis te ‘bemachtigen’.

De onderzoekers keken naar het aantal woningzoekenden en de beschikbaarheid van woningen. Gemiddeld zijn er in Nederland 105 kandidaten voor 100 beschikbare huizen, al zijn op gemeenteniveau grote verschillen zichtbaar.

De woningnood in Nunspeet is hoog. Voor elke 100 beschikbare woningen zijn er 105 gegadigden. Toch is de nood nog altijd hoger in het westen van het land, hoge woningnood in Nederland begint vanuit het oosten gezien onder andere bij de gemeente Nijkerk en wordt steeds hoger richting het westen. Duidelijk is het verschil tussen de gemeente Putten en Nijkerk. In Amersfoort en Nijkerk is de woningnood even hoog, Nijkerk kan als uitwijkmogelijkheid gelden voor woningzoekenden in de Keistad. Putten, Ermelo, Harderwijk en Nunspeet zijn weer even gewild bij de woningzoekenden.

Van de grootste gemeenten is in Amsterdam en Amstelveen de nood het hoogst. Daar zijn voor elke 100 beschikbare woningen 150 gegadigden.

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Ook in Hilversum, Utrecht en Amersfoort is de woningnood hoog met 140 kandidaten voor elke 100 huizen.  De minste druk op de woningmarkt is er aan de randen van Nederland, zoals Zeeland, Friesland, Groningen, de Achterhoek en Zuid-Limburg. In die gebieden ligt de behoefte ruim onder de 100 belangstellenden per 100 woningen. ,,Dat er in die regio’s toch geen massale leegstand is, komt doordat mensen uit andere regio’s, hun woonwensen bijstellen en uitwijken naar de ‘minder populaire regio’s”, zegt een onderzoeker van Atlas Research tegen persbureau ANP.

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


WONINGNOOD Volgens Atlas Research, het bureau dat het onderzoek deed is het woningtekort in Nederland beduidend hoger dan cijfers het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), dat het tekort op 279 duizend woningen stelt. Het verschil komt door een andere meetmethode die het bureau hanteert. Zo laat Atlas de woonwensen van woningzoekenden, die naar voren kwamen in enquêtes meetellen en tellen ook mensen van onder de 25 mee, die woonruimte zoeken, maar bijvoorbeeld nog bij hun ouders wonen.

Het cijfer van BZK wordt bepaald door het aantal beschikbare en leegstaande woningen (99.000) af te trekken van het aantal van 378.000 huishoudens dat op zoek is of gaat naar een eigen woning.

advertentie
Afbeelding
Dion van Werven behaalt eerste podiumplaats op NK karten 8 uur geleden
Afbeelding
Gevarieerd leerlingenconcert door Muziekfabriek 9 uur geleden
Afbeelding
True Colors Café verwelkomt LHBTI+ gemeenschap 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeentebelang: Opvang vluchtelingen gaat tijdelijk voor uitbreiding sportcomplex 9 uur geleden
Afbeelding
Veel minder wilde zwijnen op de Veluwe door voedselgebrek afgelopen winter 28 jun, 14:50
Afbeelding
Servicepunt Vrijwilligers onderdeel van Stichting Welzijn Nunspeet 28 jun, 14:48
Afbeelding
Peter Does neemt na 35 jaar afscheid van Harmonie Nunspeet 28 jun, 14:48