De onlangs geopende wildwaterbaan
De onlangs geopende wildwaterbaan Bosbad Putten

Bosbad Putten ontkomt aan gevolgen stijgende energieprijs

Zakelijk Deel je nieuws

Bosbad Putten opende in 2020 een wildwaterbaan en verdubbelde daarmee niet alleen het zwemplezier maar ook het gasverbruik. Toch duiken zwemmers sinds de stijging van de gasprijs niet in een koud bad. De toename heeft zelfs geen directe invloed op de toegangsprijs. Apeldoorns bedrijf ‘Wij Maken Energie’ (zusterbedrijf van Linthorst Techniek) bood het Bosbad namelijk een hypermoderne oplossing. Hiermee werd Putten op de kaart gezet met één van de eerste gasloze zwemparadijzen van Nederland. 

Voor de meeste zwembadhouders is het de afgelopen weken kiezen tussen twee kwaden; of de temperatuur van het zwemwater een graadje lager óf de bezoekers laten betalen voor de uit de pan rijzende energieprijzen.

Zwembadmanager Dick Eijlander is maar wat blij dat hij twee jaar geleden al een vooruitziende blik had en hij geen enkele maatregel hoeft door te voeren nu de energieprijzen stijgen; “Terwijl wij bezig waren met de ontwikkeling van onze nieuwe wildwaterbaan werd duidelijk dat we per jaar het gasverbruik van 625 huishoudens nodig zouden hebben als deze eenmaal klaar zou zijn. Omdat de CO2 uitstoot van ons zwembad absoluut niet mag vermeerderen zochten we naar een oplossing. We zijn dan ook ontzettend blij dat het ons gelukt is om in samenwerking met Gemeente Putten en ‘Wij Maken Energie’ een grote verduurzaming te realiseren door het plaatsen van een hoog temperatuur warmtepomp. Deze is volledig elektrisch waardoor de stijging van de gasprijs geen directe invloed meer heeft op het Bosbad en onze CO2 uitstoot fors is gereduceerd. Onze CV-ketel staat nu voor het grootste deel van het jaar stil. Deze wordt alleen nog ingezet om ’s nachts de douches door te spoelen i.v.m. legionella. Ik had niet kunnen voorzien dat ik nu nog een keer extra zo blij zou zijn met deze aanpassing.”

Jan Willem Brinkman (Manager Techniek, Wij Maken Energie).”Het is natuurlijk geweldig om te zien dat onze nieuwste technieken niet alleen bijdragen aan een duurzaam zwembad maar nu ook nog eens ontzettend actueel zijn door de energieprijsstijgingen. We halen complete wooncomplexen van het gas af met onze hoog temperatuur warmtepomp maar een heel zwembad is natuurlijk extra bijzonder! Tijdens het hele ontwerpproces hebben we steeds samen gekeken hoe onze gepatenteerde installatie nou het best tot zijn recht zou komen. Maar dat dit nu al zo snel nóg meer rendement op zou leveren hadden we niet gedacht.”

advertentie
Afbeelding
Dion van Werven behaalt eerste podiumplaats op NK karten 7 uur geleden
Afbeelding
Gevarieerd leerlingenconcert door Muziekfabriek 8 uur geleden
Afbeelding
True Colors Café verwelkomt LHBTI+ gemeenschap 8 uur geleden
Afbeelding
Gemeentebelang: Opvang vluchtelingen gaat tijdelijk voor uitbreiding sportcomplex 9 uur geleden
Afbeelding
Veel minder wilde zwijnen op de Veluwe door voedselgebrek afgelopen winter 28 jun, 14:50
Afbeelding
Servicepunt Vrijwilligers onderdeel van Stichting Welzijn Nunspeet 28 jun, 14:48
Afbeelding
Peter Does neemt na 35 jaar afscheid van Harmonie Nunspeet 28 jun, 14:48