Afbeelding
Van de Loosdrecht Makelaardij

Van de Loosdrecht Makelaardij vertelt: ‘Vragenlijst is geen garantieverklaring’

Zakelijk

Veel makelaars vragen verkopers om een vragenlijst in te vullen, zodat de staat van de woning duidelijk is voor de kopers. Niet altijd worden de vragen zorgvuldig of juist ingevuld.

Informeren

Het doel van de vragenlijst is om een potentiele koper te informeren over de staat van de woning en eventuele problemen die hij kan verwachten. Het invullen van deze lijst is onderdeel van de mededelingsplicht van de verkoper. 

Onderzoeksplicht

Naast de mededelingsplicht van de verkoper, moet de koper zelf onderzoek doen naar eigenschappen van de woning waarover hij twijfelt of die voor hem uitzonderlijk van belang zijn. Als de koper bijvoorbeeld waterschade ziet, is het aan hem vragen te stellen over eventuele lekkages en hiernaar verder onderzoek te (laten) verrichten.

Controle

Wij als makelaarskantoor Van de Loosdrecht controleren en bespreken de lijst met de verkopers maar in veel gevallen wordt de inhoud door makelaars gewoon voor waar aangenomen. De vragenlijst wordt vervolgens als bijlage bij de koopovereenkomst gevoegd, en krijgt, als er na levering discussie ontstaat over gebreken, vaak pas de aandacht die de lijst op voorhand had moeten krijgen. 

Geen garantieverklaring

Eerdere rechtspraak heeft geoordeeld dat de vragenlijst geen garantieverklaring van de verkoper inhoudt. De vragenlijst dient uitsluitend om de koper te informeren over de staat van de woning. Dit betekent niet dat hetgeen wat in de lijst is opgenomen puur informatief is en verder geen waarde heeft. 

Bij twijfel

Als je als verkoper niet zeker weet of de woning bijvoorbeeld (helemaal) is geïsoleerd, dien je bij deze twijfel in de lijst voor ‘nee’ te kiezen. Wilt u of de koper zeker weten of er van isolatie sprake is dan is een klein onderzoek zo gedaan. 

Jarik NiebeekNVM, kandidaat makelaar bij Van de Loosdrecht Woning- en Bedrijfsmakelaars te Nunspeet

(Bron: Tips en Advies Vastgoed)

advertentie
advertentie
Afbeelding
Midwinterwandeling samen met Veluwse midwinterhoornblazers 6 uur geleden
Afbeelding
Kritiek van commissie op onderhoud begraafplaatsen in gemeente 8 uur geleden
Afbeelding
Wie helpt VluchtelingenWerk Nunspeet? 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Nunspeet hengelt Nederlands Kampioenschap Tijdrijden binnen 12 uur geleden
Afbeelding
Moed= angst + actie COLUMN 13 uur geleden
Afbeelding
Authentieke Ierse danskerstshow in theater Veluvine 7 dec, 18:00
Afbeelding
‘Is geheim, kan niks zeggen’ Politieke analyse 7 dec, 15:00