Tekst en uitleg van Vallinga Hoorzorg. Foto: Erik Karst
Tekst en uitleg van Vallinga Hoorzorg. Foto: Erik Karst Erik Karst

Een rumoerig verjaardagsfeestje....

4 april 2023 om 11:53 Zakelijk

Tijdens een gesprek op een verjaardag viel het me weer op … naarmate de avond vorderde en het gezelliger werd ging iedereen harder praten. Dit heeft alles te maken met het Lombard-effect. Een verschijnsel dat is vernoemd naar de Franse KNO-arts Etienne Lombard  die in 1921 wetenschappelijk bewees dat je in lawaaierige omgevingen niet alleen steeds harder maar ook hoger én sneller gaat praten. Dit gebeurt automatisch en gaat onbewust. 

Trendy kantoor maar belabberde akoestiek

De akoestiek in een ruimte is ook essentieel om elkaar goed te verstaan op een feestje. Zowel de materialen op de vloer, het plafond en de wanden als de grootte en vorm van de ruimte hebben invloed op het spraakverstaan. Steeds meer kantoren zijn tegenwoordig strak en industrieel ingericht met veel glas, hout en steen. Dit soort materialen zijn prachtig maar zorgen voor een harde weerkaatsing van het geluid en dus een slechte akoestiek. Met geluidsabsorberende panelen, schilderijen, vloerkleden of gestoffeerd meubilair kun je deze nadelen trouwens compenseren.

Herrie uit de keuken

In restaurants wordt een goede verstaanbaarheid ook beïnvloed door geluiden vanuit de (open) keuken, het lawaai van koffiemachines, het gerinkel van bestek en achtergrondmuziek. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de gasten aangeeft dat zij restaurants met een hoog lawaainiveau en een slechte akoestiek liever vermijden. Het gaat dan vooral om vijftigplussers. Dat is op zich niet vreemd. Op die leeftijd zijn de eerste verschijnselen van een verminderd gehoor vaak merkbaar. In een rustige omgeving gaat het nog goed maar in geroezemoes en bij slechte akoestiek ben je niet goed in staat om spraak van lawaai te onderscheiden.

Win-winsituatie

Kortom, zelfs als uw gehoor piekfijn in orde is, dan nog helpt een goede akoestiek enorm bij spraakverstaan in rumoer. Soms is een kleine aanpassing in een ruimte al een grote verbetering. Wist u bijvoorbeeld dat planten met grote bladeren het geluid ook verzachten? Vandaar dat u bij Vallinga Hoorzorg altijd veel groen ziet. En het leuke is dat het er gelijk een stuk gezelliger uitziet. Een win-winsituatie dus!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie