Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie Shutterstock

Betere begeleiding bij zwangerschap door aanpak verloskundigen

Zorg

De verloskundigenpraktijk Nunspeet ontvangt een subsidie van maximaal 20.757,23 euro van de gemeente Nunspeet om deel te kunnen nemen aan centering pregnancy 2023. Binnen dit programma vinden bijeenkomsten plaats rond medische basiszorg waarbij de cliënten zelf een actieve rol hebben. Daarnaast wisselen zij onderlinge kennis en ervaring uit over de zwangerschap en het ouderschap.

Wijnand Kooijmans

De onderlinge uitwisseling biedt, zo is het uitgangspunt, (h)erkenning en socialer support biedt cliënten meer inzicht over hun eigen gezondheid. Het sterkt hen om positieve keuzes te maken ten aanzien van hun gezondheid en van het kind. Gezien de landelijke positieve resultaten willen de verloskundigen in Nunspeet ook starten met dit programma. Het college van burgemeester en wethouders stelt dat het verzoek prima past binnen hun visie en het beleidsplan sociaal domein. Vanaf 2024 wil het college voor het programma jaarlijks 25.000 euro als nieuw beleid toekennen.

Centering pregnancy maakt onderdeel uit van Kansrijke Start, een landelijk programma waarin gemeenten en Rijk samen met medewerkers van wijkteams, welzijnswerk, volwassen-ggz, geboorte- en jeugdgezondheid, werken aan een kansrijke start voor zoveel mogelijk kinderen. In antwoord op vragen van Alice van de Steeg (ChristenUnie) erkent het college dat een goede kraam- en geboortezorg essentieel is voor een goede start voor moeder en kind en preventie van allerlei gezondheidsproblemen op latere leeftijd.

Ieder kind verdient, zo stelt het college, de best mogelijk start voor zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste duizend levensdagen vanaf -negen manden zijn cruciaal voor een goede start. In Nunspeet wordt daartoe gewerkt aan een versterking van lokale partijen die betrokken zijn bij de eerste duizend dagen van een kind. Hierbij wordt ook gezorgd dat kwetsbare gezinnen afzien van kraamzorg.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Trainer Lucas Hoekman (vv Nunspeet): 'Niet minder dan periodetitel' 15 uur geleden
Afbeelding
Theatergroep De Jonge Honden pakt klassieker 'De scheepsjongens van Bontekoe' aan 20 uur geleden
Afbeelding
Veluwse Wandeldagen staan begin februari op het programma 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuwjaarsreceptie Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Nunspeet 28 jan, 10:47
Afbeelding
Leilani Brunekreeft (15) uit Nunspeet naar World Scout Jamboree in Zuid-Korea 28 jan, 08:06
Afbeelding
Wijkontmoetingscentra voorzien in grote behoefte in Nunspeet 27 jan, 15:22
Afbeelding
Eerste dakpannen gelegd voor sociale huurwoningen 27 jan, 09:44