Erik Hoogenraad: sportieve schatbewaarder. Foto: Dick van der Veen
Erik Hoogenraad: sportieve schatbewaarder. Foto: Dick van der Veen

Mixed Hockey Club Nunspeet heeft waterveld nodig

26 februari 2023 om 08:11 Hockey

Mixed Hockey Club Nunspeet staat voor een dilemma. Het huidige ledental, rond de 150, maakt de behoefte aan een tweede veld groot. Vandaar de activiteiten om in de gemeente Elburg voor de sport te interesseren. Maar blijft dat veld uit en is het speelschema niet meer uit te voeren, dan lopen misschien leden weg om elders competitie te spelen.

Dick van der Veen

Waar kun je beter je oor te luister leggen dan bij penningmeester Erik Hoogenraad. Vijf van de zes gezinsleden spelen bij de club! “We hebben te maken met de regels van de hockeybond. Ons ledental kende door diverse oorzaken, onder meer corona, een dip. Toen liepen leden weg, nu zijn we weer op het oude niveau. In Elburg zijn we in gesprek met stichting WIEL, bij het introduceren van de sport op scholen. Natuurlijk speelt een logistieke component, maar in eerste instantie willen we vooral de jeugd voor de sport interesseren via de gymlessen.”

Hij geeft aan dat het geld van de gemeente voor een tweede veld een andere bestemming kreeg. Sportwethouder Mark van de Bunte noemt dat op zich juist, maar stelt vast dat de afname van het ledental bij de club tot dat uitstel leidde. “Er ligt nu een nieuwe aanvraag. In de begroting willen we middelen vinden, waarbij de duurzaamheid wel moet worden aangetoond. We hebben constructief overleg met de vereniging. Destijds heeft ze de keuze gemaakt voor een zandveld; het is begrijpelijk dat nu de gedachten uitgaan naar een waterveld.”

Hoogenraad geeft aan dat de club alles op orde heeft. “Net als veel sportverenigingen kampen we met een onevenredige verhouding tussen meisjes en jongens. De laatste kiezen veelal voor de voetbalsport. De hockeybond en ook wij zijn volop bezig met andere competitievormen. Denk aan kleinere velden, 7 x 7 en 5 x 5. Bij de jongste jeugd zijn mixed teams een oplossing; daarna speelt fysieke ontwikkeling een rol. Het is volop in ontwikkeling. Je moet als vereniging ook niet te groot worden. In Zwolle gingen er vier samen en dan hoor je weer dat leden daar het niet meer leuk vinden. Die willen de gewone houten vloer, geen marmer, en een kratje bier dat rond gaat. De prijzen in de kantine zijn niet misselijk. Ambities mogen ook de realiteit niet aantasten, waardoor je met kunstgrepen financiële problemen moet tackelen. Er zijn al verenigingen die buiten dit alles om door de hoge energiekosten op omvallen staan. Moet je sleutelen aan contributie in de wintermaanden?”

Als hij een samenwerking met het te realiseren Integraal Kind Centrum (IKC Oost) noemt, vindt hij in Van de Bunte een warm medestander. Het pannaveld van de club kan zo multifunctioneel worden ingezet. “MHCE maakt deel uit van de open sportvoorziening op de Wiltsangh. Daarbij kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van de voetbalvelden. Ik juich het toe dat de hockeyclub ook die intentie heeft.”

Het IKC staat gepland aan de Oosteinderweg waarbij een doorsteek naar de hockey club kan worden gemaakt. Ruimte voor een tweede waterveld is op de Wiltsangh aanwezig. De vereniging houdt daar het eigen clubhuis, maar deelt in het open karakter.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie