<p>De gedenksteen De Bruine Enk die drie jaar geleden werd onthuld. (Foto: Lettie ten Brinke)</p>

De gedenksteen De Bruine Enk die drie jaar geleden werd onthuld. (Foto: Lettie ten Brinke)

(Foto: )

Herdenkingen rond voormalige WOII-werkkamp De Bruine Enk

Op 29 september vindt een herdenking plaats van het voormalige werkkamp De Bruine Enk bij de gedenksteen op de hoek Hullerweg/Waterweg. Deze steen is in oktober 2017 onthuld.

NUNSPEET - Werkkamp De Bruine Enk is voor de plaatselijke kerken aanleiding om op de zaterdag van dezelfde week (3 oktober) een avond van herdenken en verootmoediging te houden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden namelijk op 3 oktober 1942 Joodse dwangarbeiders vanuit De Bruine Enk gedeporteerd naar Westerbork en later naar de vernietigingskampen van de nazi's, waar zij allen - zo'n 60 - de dood vonden.

Het monument, dat eigendom is van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete, is geadopteerd door groep 8 van basisschool De Bron. De groepen 8 van deze school geven dan ook gestalte aan de herdenking op 29 september. Zij hebben zich via een lesbrief voorbereid. Voorafgaand aan de herdenking brengt één van de nabestaanden van twee mannen, die in het kamp hebben gezeten, een bezoek aan de school. Zowel door haar verhaal als door het adopteren van dit monument hoopt de school een belangrijke bijdrage te leveren aan het nooit meer vergeten van deze geschiedenis. Vanwege corona is de herdenking sober in die zin, dat in tegenstelling tot vorig jaar een beperkt aantal gasten wordt uitgenodigd.

Interkerkelijk

In dit jaar van herdenken van 75 jaar bevrijding, is de wegvoering van de Joodse mannen uit het kamp aanleiding om een avond te beleggen van herdenken, verootmoediging en schuld belijden. Woordvoerder M. ten Brinke: ''In Nunspeet is tijdens W.O.II sprake geweest van heldhaftig verzet, bijvoorbeeld door Joodse mensen als onderduikers in huis te nemen. Ook de aanleg van het 'Pas Op Kamp', waardoor velen uit de greep van de nazi's bleven, mag niet onvermeld blijven. Tegelijk is in het land - en in Nunspeet - veel geweest, 'dat we hebben laten gebeuren', met als gevolg, dat ruim 100.000 Joodse Nederlanders in gaskamers zijn omgebracht. Dit noopt tot verootmoediging, vooral vanwege het besef dat de kerk eeuwenlang door zijn spreken en handelen t.a.v. het Jodendom de beulen een excuus heeft verschaft. Hier is sprake van collectieve schuld. Daarom draagt deze avond een sober karakter.''

Het geheel wordt muzikaal omlijst door Israëlische muziek van het blazersensemble 'Tehilla'. Aanmelding via kerkenisrael@hervormdnunspeet.nl is noodzakelijk vanwege coronamaatregelen.
De toegang is vrij; de aanvang half acht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden