Vijftigste transport Werkgroep Hulp Irak naar vluchtelingen Irak


<p>Vrijwilligers van Werkgroep Hulp Irak vullen de laadruimte van een vrachtwagen met kleding.</p>

Vrijwilligers van Werkgroep Hulp Irak vullen de laadruimte van een vrachtwagen met kleding.

(Foto: Werkgroep Hulp Irak )

Vijftigste transport Werkgroep Hulp Irak naar vluchtelingen Irak

Het begon zes jaar geleden met een oproep in de Gereformeerde Gemeente in Kampen om kleding in te zamelen voor vluchtelingen in Irak. Dat initiatief kwam na een bezoek aan het land met als doel vluchtelingen te helpen en te bemoedigen. Recent is het vijftigste transport richting Irak gegaan.

NUNSPEET - Na een oproep in de genoemde kerk en op sociale media werd er in december 2014 zóveel kleding ingezameld dat er in die decembermaand twee volle vrachtwagens met kleding vertrokken naar Irak. Een landelijke oproep binnen de kerken van de Gereformeerde Gemeente resulteerde een jaar later al in zestien hulptransporten. Ook Nunspeters leverden daat toen al een bijdrage aan.

Opslag in Nunspeet

Er wordt nog steeds kleding ingezameld door de Werkgroep Hulp Irak. Dat gebeurt in Kampen, maar ook in andere plekken in Nederland. Dit najaar zijn er bijvoorbeeld in Houten 350 dozen met kleding ingezameld, maar ook in Nunspeet is er veel ingezameld. Vanuit Apeldoorn zijn er via diverse organisaties ook kleding en matrassen aangeboden voor transport.

In Nunspeet zijn de afgelopen weken ruim 400 dozen met kleding gesorteerd die op transport zijn gegaan naar Irak. De werkgroep heeft in Nunspeet een opslag aan de Boterdijk waar de kleding vanuit de verschillende omliggende gemeenten wordt opgeslagen en vervolgens verstuurd. Met hulp van vrijwilligers uit Kampen en Nunspeet werd de vrachtwagen geladen. Dat recente transport was in zes jaar tijd het 50e hulptransport met onder andere kleding en speelgoed.

In Irak wordt de kleding vanuit een opslag in Erbil verder verspreid onder vluchtelingen in de vluchtelingenkampen en dorpen in met name Koerdistan. Afgelopen periode is er veel kleding in combinatie met voedselpakketten uitgedeeld aan ruim 1400 gezinnen. Gezinnen die met name een christelijke en jezidische achtergrond hebben.

Bijbels

Momenteel is de nood erg hoog. Door het coronavirus heerst er een hongersnood in Irak. Dankbaarheid overheerst echter voor de ontvangen goederen. Daarnaast zijn er al 3400 Bijbels uitgedeeld. De contactpersoon, een dominee, mocht spreken in diverse kerken en de dank voor de Nederlandse kerk en de ondersteuning is groot, laten de organisatoren weten.

Rum 400 dozen met kleding gesorteerd

Door de redactie

Kleding welkom

Het inleveren van kleding kan doorlopend. Inleveren kan aan de Zande 42 in Kamperveen en Zalmhof 8 in Grafhorst. In Nunspeet kan dat - in overleg - aan de Boterdijk.
Heeft u kleding? Mail dan naar: hulpirak@gmail.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden