‘Ik voel dat ik nú hier moet zijn’


<p>Oldebroeker Adriaan Korevaar is in Honduras actief voor de in Nunspeet gevestigde hulporganisatie Medair.</p>

Oldebroeker Adriaan Korevaar is in Honduras actief voor de in Nunspeet gevestigde hulporganisatie Medair.

Foto: (Selfie Adriaan Korevaar)

‘Ik voel dat ik nú hier moet zijn’

Adriaan Korevaar coördineert noodhulp aan het door orkanen getroffen gebied ‘Gracias a Dios’, Honduras. Zijn expertise zet de Oldebroeker in via Medair, een in Nunspeet gevestigde organisatie die wereldwijd actief is met noodhulp.

NUNSPEET/OLDEBROEK - In november trokken er twee cyclonen over Noordoost-Honduras, een gebied zo groot als Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel samen. Het is een zeer dunbevolkte regio met veel mangrove, oerwoud en muggen. Naast de extreem harde wind viel de regen met bakken uit de lucht en duurde het weken voordat het weer enigszins ‘droog’ was. Veel landbouwgewassen gingen verloren en levende have zoals kippen en varkens verdronken. Daarnaast leeft meer dan de helft van de bevolking in Honduras onder de armoedegrens.

Schoon water

Vanwege de kans op herhaling verdeelde Medair hygiënepakketten aan 2800 huishoudens, die doorgaans bestaan uit drie gezinnen. Hierin zitten onder andere zeep, dames hygiënisch verband, waterzuiveringstabletten en tandpasta. Adriaan: “Heel praktisch voorkomt het ziektes en geeft het schoon drinkwater. Via het bijbehorende onderwijsprogramma legden we dat uit aan de ontvangers. Daarnaast worden vijf klinieken hersteld en worden de waterputten in de dorpen hersteld, gereinigd en verhoogd, zodat deze beter bestand zijn tegen toekomstige overstromingen.”

Leuk én lastig

In de jungle, op weg naar moeilijk bereikbare plaatsen, is Adriaan in zijn element. “Ik voel dat ik nú hier moet zijn. Het werk en de tijd hier is leuk en tegelijkertijd lastig. Leuk vanwege de interculturele collega’s, de onderlinge humor en samenwerking. Maar het is ook lastig vanwege de logistiek, vele overleggen en de slechte bereikbaarheid van het gebied. Afgelegen dorpen bereiken kost een dagreis; zeven uur varen, dan nog anderhalf uur lopen en vervolgens met een kano. Ook wel een belevenis.”

Adriaan: “Het feit dat je in God gelooft werkt verbindend. Soms werk je dagen om je ergens hard voor te maken en lukt het niet. Toch geeft God vaak openingen waardoor het wel lukt. De getroffen regio heet vertaald ‘Dank aan God’, dat is voer voor gespreksstof. Ik besloot om in dit vakgebied actief te worden om een bijdrage te leveren aan het welzijn van anderen in nood. Alle levenservaring die ik heb, wat ik geloof over God en de Bijbel komt hier samen op het werkveld en kan ik toepassen.”

Samenwerking

Inmiddels is Korevaar ruim twintig jaar verbonden met Medair. Hij woonde met zijn gezin onder andere in Kenia en Mozambique om armoede te bestrijden met ontwikkelingsgelden. In Oldebroek is hij coach en mediator en dat komt goed van pas tijdens de vele overleggen met bestuurders in Honduras. Adriaan: “Als ik vertrek hoop ik dat naast de projectdoelen de Hondurezen de kracht en het nut van samenwerking hebben ervaren en daarmee doorgaan.”

Noodhulporganisatie

Medair is een door christelijk geloof geïnspireerde noodhulporganisatie, ontstaan in 1989 en gericht op het bieden van noodhulp en herstel. Er worden mensen in nood geholpen, ongeacht ras, nationaliteit of overtuiging, en op de meest afgelegen en verwoeste gemeenschappen ter wereld. De Nunspeetse organisatie helpt het lijden te verlichten en doet alles om mensen hun waardigheid weer terug te laten krijgen en hen weer op eigen benen te staan.

Meer informatie over Medair Nederland:

medair.org

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden