<p>Dronefoto van het dak waarop 492 zonnepanelen geplaatst zijn.</p>

Dronefoto van het dak waarop 492 zonnepanelen geplaatst zijn.

(Foto: Kristy Versteeg)

Dak bedrijfspand levert veel stroom op

Duurzaamheid is op bijna elk beleidsniveau een veel besproken kwestie. Nederland streeft ernaar om in het jaar 2050 geheel CO2-neutraal te zijn. Dit zou inhouden dat de uitstoot van ons land per saldo niet bijdraagt aan een verhoging van de CO2-uitstoot wereldwijd. Om dit streven waar te maken, moet er op vele vlakken de komende jaren nog flink wat gebeuren in ons land.

NUNSPEET - Onlangs is het onderwerp ook besproken binnen de gemeenteraad van Nunspeet. De gemeente roept iedereen op om, waar mogelijk, een steentje bij te dragen door te investeren in zonne-energie. De gemeente zelf plaatst zonnepanelen op enkele van haar gebouwen, en ook steeds meer bedrijven en particulieren geven gehoor.

Opknapbeurt

Zo ook de familie Elskamp, eigenaar van twee panden aan de Industrieweg. Het pand waar Veluws Kunstgras en Vloerenhuys Nunspeet in zijn gevestigd, heeft recentelijk een verduurzamende opknapbeurt ondergaan.

Aanpassingen

Zo is het platte dak geïsoleerd door Bos Dakdekkers uit Elburg en zijn er 492 zonnepanelen op aangebracht door Zonnegilde uit Kampen. De zonnepanelen wekken gemiddeld zo’n 153.000 kilowatt uur per jaar op, wat gelijk staat aan het gebruik van ongeveer 44 gezinnen op jaarbasis.

Led-verlichting

Naast de verbeteringen betreffende het dak, is er in het hele pand ook ledverlichting geplaatst door het bedrijf Gulden Goed uit Elburg. Deze drie aanpassingen te samen hebben ervoor gezorgd dat het energielevel van het pand is verbeterd van level E naar level A.

Warmtepomp

“Het pand was nodig toe aan onderhoud en we hebben dit hand in hand laten gaan met een verduurzamingsslag. De aanpassingen zijn zowel kosten- als milieubesparend, twee vliegen in één klap dus”, zegt schoonzoon Richard Drost.

Het naastgelegen pand, voorheen Elskamp Tuinmeubelen, is niet geschikt om grote hoeveelheden zonnepanelen op te plaatsen aangezien de draagconstructie hiervoor niet sterk genoeg is. Wel is daar tijdens de bouw in 2012 al gekozen voor een warmtepomp in plaats van een gasinstallatie. Daarnaast is het bedrijfspand ook goed geïsoleerd.

Minder CO2-uitstoot

De familie Elskamp hoopt ook andere ondernemers aan te zetten tot het verduurzamen van hun bedrijfspanden. “Bedrijfsdaken zijn meestal plat en lenen zich vaak perfect voor het opwekken van zonne-energie. Het is een duurzame bron waar niet veel landschapsvervuiling mee gepaard gaat, iets wat wel vaak het geval is bij windturbines. Met deze aanpassingen verminderen we de CO2 uitstoot van het pand met 89.000 kg per jaar. Op het totaalplaatje is het een bescheiden bijdrage, maar als iedereen zich hiervoor inzet komen we steeds dichterbij de beoogde CO2 neutraliteit.”

De foto behorende bij dit artikel is gemaakt door: Kristy Versteeg

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden