<p>Corn&eacute;lie Smorenburg is goed getraind voor de tocht van 650 kilometer maar vindt het wel spannend of ze het gaat halen. (Foto: Jenco van Zalk)&nbsp;</p>

Cornélie Smorenburg is goed getraind voor de tocht van 650 kilometer maar vindt het wel spannend of ze het gaat halen. (Foto: Jenco van Zalk) 

650 Kilometer fietsen voor goed doel

Haar neef Matthias Gerritsen kreeg op zijn zevende de diagnose dat hij een energie stofwisselingsziekte had. Een ziekte waar nog geen medicijn voor is. Op negentienjarige leeftijd overleed Matthias. Om geld in te zamelen voor onderzoek naar een medicijn, gaat Cornélie Smorenburg 650 kilometer fietsen. Ze start op 13 mei ’s morgens en hoopt de volledige 650 kilometer in anderhalve dag af te leggen. Inclusief de hele nacht doorfietsen. Vrijdag 14 mei verwacht ze rond het middaguur weer thuis te zijn.

NUNSPEET - Cornélie Smorenburg is een goed getrainde wielrenster. Ze rijdt in het topteam van de wielervereniging De Adelaar in Apeldoorn. Ze is dus wel gewend om op de fiets te zitten en lange afstanden af te leggen. Maar 650 kilometer is echt wel wat anders. “Ik heb de laatste weken tochten gemaakt van 200 tot 300 kilometer,” vertelt Cornélie. “Maar dat is nog niet de helft, het wordt dus een echte uitdaging om te volbrengen. Ik heb bewust deze Challenge gekozen, omdat ik van te voren echt niet weet of ik het ga halen, want 650 kilometer achter elkaar fietsen is echt bruut. Maar kinderen met energiestofwisselingsziekten en hun ouders hebben het ook erg zwaar. En in het kader daarvan wil ik deze uitdaging aangaan.”

Tijdens de rit van 650 kilometer komen alle provincies aan bod. “Ik rij het in zeven etappes. Na elke etappe is er even een stop voor eten, drinken en lekker schone kleren voor de volgende etappe. Daar wordt voor gezorgd door familie, vrienden en vrijwilligers. Midden in de nacht zijn we in Brabant en daar kunnen we, dankzij mensen die Matthias goed kenden, even binnen de benen strekken. Dat is wel heel fijn. En er zijn wielrenners die meefietsen en Wilbert van het Loo zal zelfs de volledige route met mij meefietsen, dan kan ik af en toe uit de wind zitten.”

“Het doel is niet alleen om geld op te halen voor onderzoek naar een medicijn,” vertelt Cornélie. “Ook de energie stofwisselingsziekte willen we onder de aandacht brengen. Het is een onbekende stofwisselingsziekte waaraan circa 70 procent van de kinderen waarbij de diagnose wordt gesteld, vroegtijdig overlijden. Maar ook volwassenen kunnen het krijgen en er is nog geen medicijn voor. Omdat het erfelijk is hebben ook latere generaties er mee te maken”, aldus Cornélie, die ook deel uitmaakt van het team Saint Ventoux. Een team dat jaarlijks de Mont Ventoux beklimt om geld in te zamelen voor het goede doel. “Dat kon vorig jaar niet vanwege corona, en dit jaar gaat dat ook niet lukken, daarom ook nu deze challenge.”

Volgen van de monstertocht van Cornélie op 13 en 14 mei kan op de Facebook pagina van team Saint Ventoux. Daar zullen regelmatig updates te zien zijn.

Wie meer wil weten of het goede doel wil steunen, kan terecht op: https://acties.join4energy.nl/evenementen/cmv-2021-the-special-edition/deelnemers/cornelie-smorenburg-rc_x-plgxw6c

(door: Jenco van Zalk)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden