Ds. Kees de Groot bij de op 7 april 2021 gelegde eerste steen van de nieuwe kerkzaal. De steen is nog niet definitief. (Foto: Dick Baas)
Ds. Kees de Groot bij de op 7 april 2021 gelegde eerste steen van de nieuwe kerkzaal. De steen is nog niet definitief. (Foto: Dick Baas) (Foto: Dick Baas)

Nieuwe kerkzaal symbool voor groei

Het is opvallend. Waar kerken sluiten en kerkgebouwen een andere bestemming krijgen wordt in Nunspeet een nieuwe kerkzaal met 450 zitplaatsen gebouwd. De Nederlands Gereformeerde Kerk Open Hof en de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt De Kruiskerk zijn samen gegaan en groeien in ledental. De naam De Brug is daarvoor symbool.

NUNSPEET - Dominee Kees de Groot is dankbaar. Zondag 16 mei wordt de eerste kerkdienst in de nieuwe kerkzaal gehouden. Het is een doopdienst. Symboliseert daarmee gelijk de groei van de kerk. De aanwezigheid van zoveel mogelijk kerkleden is nog niet mogelijk. Maar een kerkdienst met 35 aanwezigen is mogelijk. Samen zingen gaat ook nog niet lukken, maar een feestelijke dienst wordt het wel.

De nieuwe kerkzaal heeft 450 zitplaatsen en in de hal kunnen ook nog 50 kerkgangers een plek vinden. Bij het samengaan van beide kerken en de aanwas van nieuwe leden ontstond ruimtegebrek. Bij bijzondere diensten puilde de kerk uit en konden de kerkgangers soms de dominee niet eens zien. De eerste gezamenlijke dienst werd op 4 januari 2014 gehouden. En per 1 januari 2018 is het één gemeente geworden. Het streven is dat landelijk in 2023 beide kerken formeel samengaan. De administratie is nu nog gescheiden. Van de 650 leden zijn er 100 gereformeerd vrijgemaakt. Het is een jonge gemeente vertelt ds. Kees de Groot, die in 2012 begon als predikant van de NGK. De gemiddelde leeftijd is 36 jaar. Jonge gezinnen die zich in Nunspeet vestigen willen nog wel eens de overstap vanuit een andere kerk naar De Brug maken.

Corona

De coronamaatregelen beperken het kerkelijk leven. Er is behoefte aan contact. Het zingen wordt gemist. Hoewel contacten via Teams en Zoom doorgaan, voelen vooral ouderen zich toch eenzaam. Digitale kerkdiensten kunnen dat niet vervangen. Men maakt ook andere keuzes, een kerk in Zwolle, de EO, niet altijd op zondag, maar soms op een doordeweekse dag. Anderzijds zijn er in het land mensen die afstemmen op De Brug.

In 1945 was er landelijk een conflict in de Gereformeerde Kerken. Een groep vormde de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Ook in Nunspeet. Kerkdiensten werden gehouden in het Dorpshuis. In 1967 was er weer een scheuring. De Nunspeetse gemeente ging verder buiten verband en sloot zich aan bij de Nederlands Gereformeerde kerk. De NGK kocht in 1993 de oude brandweerkazerne aan de Meester Drostweg De GKv ging in 1994 weer kerkdiensten houden in Nunspeet en bouwde de Kruiskerk aan de Beethovenlaan.

(door: Dick Baas)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden