Foto:

Column: Even schrikken

In deze krant stond vorige week een artikel over de Gemeenteraad. Nu moet ik onmiddellijk erbij zeggen, dat ik veel respect heb voor de gemeenteraad, een gemeenteraad, elke raad. Maar ik las de kop verkeerd - natuurlijk gaat u nu zeggen. Terecht, maar als verdediging zeg ik dan maar, dat ik elke dag wat schrijf voor een aantal bladen en sites en daarom heel veel lees en moet doornemen. 

In het artikel was sprake van het feit dat de raad digitaal vergaderde, maar snakte naar fysieke bijeenkomsten. Tja, wie niet. Als we de laatste beelden op tv en in de social media mogen geloven, dan zijn er nogal wat ‘bijeenkomsten’ geweest. En we weten wat er gebeurt na zo’n bijeenkomst. U kunt bijna de klok erop gelijk zetten: twee weken later loopt het aantal besmettingen weer op. Dus nog maar even niet doen. Aangezien de kiezer de raad heeft gekozen, wordt zomaar een advies aan de raad gegeven om gewoon de regels te blijven volgen. Daarnaast geeft de raad het goede voorbeeld aan diezelfde kiezer.

Maar er schijnt toch wel wat aan de hand te zijn in de raad of met de raad. Het is maar hoe je ernaar kijkt. Het artikel gaf aan dat het maar turen was naar het scherm. Ja, gek hè bij een digitaal systeem.
Ik moet zelf ook regelmatig digitaal vergaderen en overleggen. Met Webex is iedereen in beeld. Meestal zet ik mijn geluid op dempen, zodat ik kan (mee) luisteren. Maar bij de gemeenteraad Nunspeet komt het dus voor dat regelmatig leden niet in beeld zijn. Zou het kunnen dat deze leden niets te zeggen hebben of gewoon niet aan het woord komen?

Nu zit ik, tijdens het schrijven, een debat in de Tweede Kamer te volgen en diegene die aan het woord is, komt in beeld. Het heeft ook iets met het knopje van de microfoon te maken. In de Tweede Kamer (niet in de plenaire zaal) is het zo, dat als er meer dan één het woord neemt, gaat de camera naar het totale overzicht en niet naar diegenen die aan het woord zijn. Misschien eens kijken naar de techniek in de zaal van Nunspeet en / of werkafspraken maken.

Maar het werd nog leuker. Bol.com kwam langs. Dat is een vreemd iets. Elke inkoper doet wel eens zaken met Bol.com - vrijwillig of gedwongen - maar Bol.com is niet meer dan een ‘digitaal kruispunt met wat magazijnopslag’. Heel veel zaken die men bestelt bij Bol.com, worden door een toeleverancier uitgeleverd en via een vervoerder.

Dat Bol.com langs komt, is mij nog nooit opgevallen. Ondanks het feit dat we nogal wat bestellen bij deze leverancier. Ik zou best wel eens weten wat de gemeenteraad voor afspraken heeft met Bol.com, dat de organisatie aan huisbezoek doet en ook nog in de avonduren. Hulde !

Echter het ging hier natuurlijk over iets anders. Het draaide om een onderzoek onder jongeren. Als de jongeren mee zouden doen, zouden ze een kadobon ontvangen van Bol.com. Maar Jennifer Elskamp (ChristenUnie) had liever gezien dat de bon een lokale bon zou zijn. Ik ben het voor meer dan 100% met mevrouw Elskamp eens. Zeker in deze tijd moeten we onze lokale ondernemer steunen en ondersteunen. Bol.com heeft geen last van de Corona-crisis.

Henny A.J. Kreeft

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden