<p>Het duurt nog even voor dit schilderij van Frans Huysman te zien is in het Noord-Veluws Museum.&nbsp;</p>

Het duurt nog even voor dit schilderij van Frans Huysman te zien is in het Noord-Veluws Museum. 

(Foto: Noord-Veluws museum)

Tentoonstelling Jaap Hiddink verlengd

Het Noord-Veluws Museum is nog steeds voor het publiek gesloten als gevolg van de coronamaatregelen. De heropening van de Nederlandse musea, dus ook het Noord-Veluws Museum in Nunspeet, staat in principe voor woensdag 26 mei gepland. Maar of dat ook inderdaad gaat gebeuren, blijft nog wel even een spannende vraag.

NUNSPEET - Museumdirecteur Erik Stotijn snakt er naar om de deuren van het museum, ook al is het nog met beperkingen, weer open te zetten. Want er hangt een prachtige tentoonstelling: Jaap Hiddink, thuis in Nunspeet. De expositie was op 4 december geopend. Negen dagen kon het publiek het werk van Hiddink bewonderen. toen moest het museum dicht. De periode werd verlengd, maar op 1 mei moest de expositie van Frans Huysmans starten. Het zou een geweldige teleurstelling zijn voor de vele Nunspeetse en regionale bruikleengevers als niemand de schilderijen zo kunnen zien. Daarnaast is er de expositie over Fré Drost als grafisch beeldkunstenaar. Behalve enkele persvertegenwoordigers heeft nog niemand deze expositie gezien.

Oplossing

In goed overleg met ook andere betrokken musea zijn er nu maatregelen genomen. De expositie-Hiddink wordt verlengd tot en met 28 november en de expositie over Fré Drost tot en met 19 september. De expositie ‘Frans Huysmans en de Bergense School’ wordt verplaatst naar 2023 en gehouden van 14 januari t/m 23 juni 2023. Erik Stotijn verwacht dat Frans Huysmans landelijke belangstelling zal trekken, evenals Arthur Briët met 16.000 bezoekers deed. Er komen grote schilderijen van Huysmans uit het Stedelijk Museum Alkmaar en het Singer Museum Laren. Erik Stotijn geeft aan, dat dit een transport een kostbare zaak is. De schilderijen moeten met klimaatbeheersing vervoerd worden.

Voor 2020 komt een expositie van Gaby Bovenlander en in samenwerking met Panorama Mesdag van Suze Robertson (april t/m september 2022).

Het museum kan gelukkig dankzij alle steun het hoofd nog boven water houden.

De tentoonstellingsagenda van het Noord-Veluws Museum is flink aangepast. Als het museum de deuren weer kan openen is er t/m 28 november 201 de expositie Jaap Hiddink, thuis in Nunspeet en Fré Drost, grafisch beeldkunstenaar t/m 19 september 2021. Dan volgt: Gaby Bovenlander (1931-2020) van 4 december 2021 t/m 27 maart 2022. Suze Robertson in samenwerking met Panorama Mesdag volgt van 2 april t/m 4 september 2022. In de kleine zaal zijn in 2021 nog een aantal exposities te zien.

(door: Dick Baas)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden