<p>Marcel Mulder (2de v.l.) &nbsp;manager van de vestiging Wezep van Personal Fitness Nederland levert maatwerk.</p>

Marcel Mulder (2de v.l.)  manager van de vestiging Wezep van Personal Fitness Nederland levert maatwerk.

Foto: (Eigen foto)

Einde krachttoer fitnessbranche in zicht

Als sportscholen en fitnesscentra deze week weer open mogen dan is dat geen dag te vroeg. “Het water staat ons tot aan de lippen”, is de reactie van een aantal ondernemers in de gemeenten Elburg, Nunspeet en Oldebroek. De sportstudio met persoonlijke training, heeft minder reden tot klagen.

NUNSPEET – Er is dus een duidelijk verschil tussen een studio en een fitnessruimte met diverse zware toestellen. In de studio’s is het met een persoonlijk leefstijlprogramma voor een groot deel doorgegaan in de vorm van beweeg- en voedingsschema’s en mindset coaching. Woorden van Marcel Mulder, manager van de vestiging Wezep van Personal Fitness Nederland. Die organisatie heeft in deze regio ook vestigingen in Heerde, Nunspeet en Harderwijk. “We zijn continu open geweest via buitenactiviteiten en via Zoom. Daar werd veel gebruik van gemaakt. We leveren hier in Wezep en in Nunspeet maatwerk. Geen harde muziek, geen zware toestellen maar kleine elastiekjes, zeg maar functioneel fitnessmateriaal. In Wezep run ik de zaak met Dian en Greetje Scholten. Marco van Ruller is bedrijfsleider van al die vier vestigingen. Onze klanten bewegen zich in de leeftijdscategorie 18 tot 67 jaar. We hebben wekelijkse evaluaties met de coaches. Het is puur maatwerk.”

Easy Fitness in Wezep had het als fitnesscentrum een stuk lastiger. Bedrijfsleider Romero trekt de kar nu bijna een jaar. “Onze klanten komen uit het gehele land. Binnen sporten was er niet bij. De maatregelen waren voor ons bijna dodelijk. Met hangen en wurgen hebben we de werkgelegenheid voor drie mensen overeind kunnen houden. Er is in onze sector onbegrip voor de maatregelen, wat je op z’n zachtst gezegd teleurstellend zou kunnen noemen. Het is niet meer de vraag of je dit jaar nog resultaat boekt, maar puur een kwestie van overleven.”

ABC Fitness Elburg incasseerde in de coronatijd geen geld van de leden. “We lieten ze vrij om een bijdrage te leveren. Ongeveer twintig procent gunde ons een bijdrage, zegt Niek Aink, die samen met zijn echtgenote en dertien medewerkers het bedrijf runt waarmee hij 29 jaar geleden begon. Het lukte om iedereen binnen boord te houden.

ABC Fitness is een zelfstandige onderneming die niet terug kan vallen op de support van een landelijke keten. “Deze twee jaren hebben ons gigantisch veel geld gekost. We beseffen ons dat er voor deze zomer niet veel nieuwe leden bij zullen komen. We investeerden in voorzieningen buiten, waardoor de leden vanaf januari konden blijven bewegen. We hielpen de ondernemers, boden programma’s aan via sociale media en internet. Bewegen als medicijn, voedingsadviezen enzovoort. Zo’n twintig procent van ons ledenbestand is zeventig jaar en ouder. Voor deze groep komt corona het hardst aan. Ze hechten zeer aan sociaal contact. Ruim honderd leden zijn er vanaf het begin. Ons werkgebied is Elburg en een straal van ongeveer acht kilometer erbuiten.“
ABC investeerde de afgelopen jaren stevig. “We hadden gehoopt dat er over enige tijd weer uit te kunnen krijgen, maar die hoop is door het coronavirus de bodem ingeslagen.
De vestiging Elburg van Any Time Fitnes sleept nadat de boel op slot ging veel fitnessapparatuur van boven naar buiten. Daardoor kon er toch van negen tot twaalf of van zes tot negen uur overdag van gebruik worden gemaakt in de buitenlucht. Een medewerkster: “We zijn elkaar als team door dik en dun blijven steunen. Vanaf woensdag 19 mei zijn we onder voorwaarden weer 24 uur open. We hebben iemand extra ingeschakeld bij de heropening. Uiteraard hebben ook wij te maken met een aantal leden dat het niet meer aandurft, maar hebben er vertrouwen in dat op enig moment deze mensen terug zullen komen.”

Alle geïnterviewden wijzen er op dat er ook na het opheffen van de strenge beperkingen toch nog veel niet kan, zoals de inkleding van groepslessen. Ze vinden het onbegrijpelijk dat de overheid niet meer begrip heeft voor de rol die sportscholen en fitnesscentra vervullen op het vlak van de gezondheid. Er wordt onder professionele leiding aan gewerkt. Door vindingrijkheid en groot improvisatievermogen hebben ze in coronatijd ervoor gezorgd dat iedereen die wilde blijven bewegen daartoe ook in de gelegenheid was. De grootste vrees is dat er door onvoorzichtig gedrag na de zomer opnieuw een lockdown noodzakelijk is. Dat dan heel veel ondernemers het niet zullen kunnen trekken staat voor hen als een paal boven water.

Dick van der Veen

Persoonlijke training is
zoals gewoon doorgegaan

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden