<p>Pieter Teeninga voelt zich helemaal thuis in het Nunspeetse gemeentehuis.</p>

Pieter Teeninga voelt zich helemaal thuis in het Nunspeetse gemeentehuis.

(Foto: Dick Baas)

Teeninga: ‘Wethouderschap leuke klus’

De gemeenteraad van 21 leden moet een nieuwe wethouder kiezen. Hij krijgt vijf stemmen en is daarmee formeel gekozen. Dat overkwam Pieter Teeninga die op 29 oktober 2020 voor de ChristenUnie door de Nunspeetse raad tot wethouder werd gekozen als opvolger van Gert van den Berg. Na de verkiezingen van 2022 keert hij niet terug. Wie is hij?

NUNSPEET - De ChristenUnie Nunspeet zocht een opvolger voor de vertrokken wethouder Gert van den Berg. Afdelingsvoorzitter Nico Schippers kon vol trots melden dat zeven kandidaten gesolliciteerd hadden. Uit de gesprekken kwam een kandidaat naar voren: Paulien van Triest-Stoffer uit Elspeet. Maar zij was niet onmiddellijk beschikbaar.

Ervaren bestuurder

De ChristenUnie beschikt echter over een lijst met namen van mensen die beschikbaar zijn voor ‘klussen’. De naam van Pieter Teeninga kwam naar voren. Na gesprekken ‘klikte’ het meteen en Teeninga wilde de uitdaging wel aangaan om tot de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 wethouder van de gemeente Nunspeet te zijn. Bij de stemming en beëdiging waren alleen de fractievoorzitters aanwezig in verband met de coronabeperkingen.

Pieter Teeninga was van 2007 tot de verkiezingen van 2018 wethouder van de gemeente Harderwijk. Hij volgde Frans de Lange op, die burgemeester van Elburg werd. Raadslid voor de CU was hij al vanaf 1998. Hij was vanuit Harlingen in 1985 in Harderwijk komen wonen. Met een bouwkundige achtergrond waren ruimtelijke ordening en woningbouw portefeuilles die in het college bij hem pasten.

Na zijn vertrek uit de Harderwijkse politiek besloten Pieter en zijn vrouw (zijn tweede vrouw; zijn eerste vrouw en moeder van de drie kinderen was overleden) vrijwilligerswerk te gaan doen in Zuid-Afrika bij Agape Family Ministries in Grabouw (omgeving Kaapstad). De stichting biedt gehandicapte kinderen zorg, onderdak en onderwijs. Als kinderverpleegkundige was er werk voor Pieters vrouw, zelf kon hij als ‘manusje-van-alles’ aan de slag als ondersteuner in het management, maar ook als bouwkundige. Het was een heerlijk jaar. Maar Zuid-Afrika is nog al strikt in het verlenen van visa, dus moesten ze naar een jaar terug.

Sociaal domein

Pieter Teeninga had in dat jaar afgezien van wachtgeld en was voor eigen rekening in Zuid-Afrika. Nu is zijn wachtgeld (met alle huidige regels) herleefd. Hij is inmiddels 66 jaar, heeft een aantal commissariaten en doet vrijwilligerswerk. Het wethouderschap in Nunspeet vindt hij een leuke klus. ‘Op de winkel passen’ is er niet bij, hij gaat er voor om beleid in het sociaal domein te ontwikkelen. Het leuke is, dat dit eigenlijk nieuw voor hem is.

GPV

De CU en daarvoor de RPF bestaan nog niet zo lang. Pieter was actief lid van het Gereformeerd Politiek Verbond, een partij, waarvan de leden Gereformeerd Vrijgemaakt waren

(Tekst: Dick Baas)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden