Lydia Mulder (links) en Julie de Jong heten nieuwe vrijwilligers hartelijk welkom.
Lydia Mulder (links) en Julie de Jong heten nieuwe vrijwilligers hartelijk welkom. Dick van der Veen

Bijennatuurtuin zoekt hulp

13 september 2021 om 15:45 Algemeen

Halve hectare vol inheemse planten

NUNSPEET Sinds 1985 is de Stichting Natuurtuin en Bijenpark Nunspeet operationeel. Op een prachtig plekje middenin de natuur ligt een halve hectare waar inheemse planten worden gekoesterde die bijen voorzien van nectar. Daarnaast zijn er nog enkele thematuinen.

Dick van der Veen

De bestuursleden Julie de Jong en Lydia Mulder praten ons bij. Of we toch vooral willen schrijven dat het met slechts drie vrijwilligers nauwelijks te doen is om alles op orde te houden. Lydia als coördinator en Julie als lid van de Tuinwerkgroep steken vele uren in hun hobby. De tijd dat mensen elkaar verdrongen in het Belvedèrebos tussen Eperweg en Zandenboslaan is voorbij. Corona gaf het vrijwilligersbestand een laatste duwtje.

INITIATIEF De bijentuin kwam van de grond als een initiatief van de IVN, het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid die samenwerking zocht met Bijenvereniging en de gemeente Nunspeet. Die laatste gaf de grond in bruikleen. De tuin wordt bestuurd door vertegenwoordigers van de Tuinwerkgroep, de Bijenvereniging en het IVN Noordwest-Veluwe. Het beheer is in handen van de Tuinwerkgroep. De stichting beschikt over een Imkershoeve, die zeer geschikt is als vergaderruimte. Verenigingen kunnen er tegen een kleine vergoeding gebruik van maken”, zeggen Lydia en Julie. Scholen bezoeken de tuin; ze is uitvalsbasis voor excursies. 

De tuin is het gehele jaar door geopend. Op maandag van 09.30 tot 12.00 uur en op woensdag van 13.30 tot 15.30 uur is Lydia met andere vrijwilligers van de Tuinwerkgroep aanwezig om tekst en uitleg te geven. Imkers, die nu hun bijenkasten van tuin naar de heide hebben verplaatst, vertellen graag over hun hobby en verzorgen demonstraties. Contactadres Lydia_Mulder@hotmail.com en de site www.natuurtuin.blogspot.com.

HONINGVERKOOP Wie het ziet zitten in de natuurlijke beplanting en een dagdeel in de tuin wil werken wordt met open armen ontvangen. In de Imkershoeve is honing verkrijgbaar, maar ook houtsnijwerk. Een kop koffie/thee staat al snel op tafel.
Er zijn folders beschikbaar voor leerlingen die een spreekbeurt willen houden en bijen als onderwerp hebben kiezen. Een schat aan informatie over bijvoorbeeld een zwerm, wat dat voorstelt en wat je ermee moet doen.

Op deze plek is de kringloop van de natuur heel aanschouwelijk. De onderhoudsgroep pakt projectmatig de diverse onderdelen van de tuin aan. De medicinale plantentuin, de stinzenplantentuin, de groente- en de vlindertuin. Door de ligging middenin het bos zijn er veel vogels. Naast mezen, vinken, merels en spechten ook boomvalken.

BEZOEKERS Bezoekers van de tuin kunnen hun blik parkeren tegenover de Algemene Begraafplaats (blauwe zone). Vervolgens langs het witte toegangshek de Zandenboslaan inlopen waar na een paar honderd meter de tuin lonkt. Fietsers kunnen de Zandenboslaan benutten of het fietspad langs de Eperweg volgen en rechtsaf slaan naar de achteringang van de tuin. Vrij toegankelijk tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie