Uiterste concentratie.
Uiterste concentratie. Dick Baas

Luchtbuks Schietdag van Schietvereniging De Burgerwacht is een succes

21 november 2022 om 10:00 Algemeen

Voor tien uur stonden de eerste bezoekers al aan de Oosteinderweg bij Schietvereniging De Burgerwacht te wachten tot ze om 10.00 uur naar binnen konden voor de Luchtbuks Schietdag. Het werd in de loop van de dag een aantal dat voorzitter Ruud van Soest niet verwacht had. In de loop van de middag stond de teller op 54 inschrijvingen. Kortom, de dag werd een succes.

Deze dag werd in het leven geroepen voor iedereen die een luchtbuks of luchtpistool heeft en daar weer eens mee wil schieten. Op de overdekte schietbaan kon er tot op 25 meter mee geschoten worden.

Karel van de Wetering, de PR-functionaris van de vereniging, is de bedenker van deze luchtbuksschietdag. “Iedereen weet wat een luchtbuks is, maar ze liggen steeds meer op zolder of in de schuur. Vroeger waren er in deze plattelandsbuurt grote erven en grote tuinen en was er ruimte genoeg om op blikjes of een kaart te schieten.” De tuintjes in een woonwijk zijn er niet meer geschikt voor. En ook De Burgerwacht richt zich op sportschutters met vuurwapens. En dus niet op de ‘achtertuinschutter’.”

Het luchtbuksdag-idee sloeg aan, want de deelnemers kwamen uit het gehele land. Een nog jonge Dave uit Mijdrecht zag een berichtje langskomen en zo’n dag leek hem wel wat. Hij had een nieuwe luchtbuks. Wybrand uit Uithoorn had een ‘leuk mannenuitje’ en vond het goed georganiseerd.

Van de Wetering geeft aan: “Luchtbuksen zijn vrij verkrijgbaar. Je hebt geen vergunning nodig en je mag er op eigen terrein mee schieten. Vroeger kon je ze bij Wehkamp bestellen of bij de Welkoop halen. Dat kan niet meer. Je moet nu naar wapenhandels, in Elspeet of Staphorst of via internet.” Zo zijn er meer regels.

Met het succes van deze dag gaat de vereniging nadenken om zo’n dag een paar keer per jaar te gaan doen. “Dan hoeft die luchtbuks niet in de kast te staan, maar kan hier binnen veilig gebruikt worden.” Voor die veiligheid is onder meer baancommandant Jaap van Asselt verantwoordelijk. “Het is de gehele dag opletten. Zijn conclusie: luchtdruk schutters zijn wat nonchalanter dan vuurwapenschutters.” Opmerking: “Het is toch maar lucht.”

De vereniging heeft zo’n 80-100 leden. Maar aanwas van jonge leden is wel nodig. Er was al wel wat jeugd aanwezig. Pascal uit Elburg (lid van De Burgerwacht) was er met vrouw en dochters. Dochter Aurelie schoot fanatiek met een luchtdrukpistooltje.

SV De Burgerwacht is opgericht op 15 juni 1920 met het doel die de naam ook aangeeft: al of niet gewapende bescherming bieden tegen revolutionaire woelingen. Er werd aanvankelijk geoefend aan de Elspeterweg op door Van Petersom Ramring gratis beschikbaar gestelde grond.

Dick Baas

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie