Directeur Den Hertog bij het favoriete schilderij.
Directeur Den Hertog bij het favoriete schilderij.

Dankbaar schoolhoofd neemt afscheid

21 februari 2023 om 08:03 Algemeen

Directeur Jaap den Hertog neemt na ruim 30 jaar afscheid van de ds. C. de Ridderschool. Daarvoor was hij 12,5 jaar werkzaam bij de gelijkgerichte ds. A. van Stuijvenbergschool en gaf hij tussendoor samen met zijn vrouw twee jaar onderwijs aan kinderen van Nederlandse zendingswerkers op Papoea.

Dick van der Veen

Bij zijn komst naar Nunspeet in 1980, die alles te maken had met zijn benoeming tot leerkracht aan de Van Stuijvenbergschool, keek hij vanuit zijn kamer uit op de plek waar nu de school staat waarvan hij afscheid neemt. “Ik heb met eigen ogen de situatie van braakliggend terrein tot het dak er op meegemaakt. Kon toen niet bevroeden dat ik er later als directeur zou werken.” Zijn kamerdeur staat altijd open. “Het contact met de kinderen vind ik belangrijk. Ze lopen bij me binnen om meester gedag te zeggen of om te laten weten dat ze deze middag bij opa en oma gaan eten. Natuurlijk is er ook best een keertje een kind ondeugend. Dan denk ik aan mijn eigen jeugd waarin ik ook wel eens stout was. Deze school heeft een flinke groei doorgemaakt. Momenteel 273 leerlingen en dat zal zich na een lichte daling stabiliseren op circa 263. Ik heb me al die jaren thuis gevoeld op beide scholen die kerkelijk reformatorisch gericht zijn.”

 
“U spreekt nu met een dankbaar en bevoorrecht mens die in al die 42,5 jaar in het onderwijs geen sterfgevallen van collega’s en leerlingen heeft meegemaakt. Graag had ik afscheid genomen van een gerenoveerd schoolgebouw. Om moverende redenen vinden nog besprekingen met de gemeente plaats over de toekomst van de huisvesting. Er liggen diverse scenario’s op tafel, waarbij nieuwbouw ook niet is uitgesloten.” Als we een plekje zoeken voor een foto spreekt Den Hertog zijn voorkeur uit voor het schilderij van Mozes en de koperen slang. “Dat heeft voor mij een dubbele betekenis. Het is gemaakt door de dochter van de dominee naar wie de school is genoemd. En je ziet op dat schilderij de hand van Mozes die wijst naar de slang. De diepere betekenis, nodiging van God ‘Wendt u/je naar Mij toe, wordt behouden.’ Ouders en wij in het onderwijs hebben als primaire taak om naar de Heere Jezus te wijzen. Het is voor mij leidend geweest.”

De directeur zou als hij voor de keus zou staan zo wéér voor het onderwijs kiezen. Hij ziet ernaar uit om samen met zijn vrouw wat vaker de caravan wat vaker uit de stalling te trekken en thuis te genieten ván en te mijmeren ín de tuin, maar ook om vrijwilligerswerk te doen. Op 24 februari zullen velen de gelegenheid benutten om van Den Hertog afscheid te nemen in restaurant ‘de Hoeve’. Zijn opvolger is Wijnand Petersen (39), die hij als leerling in zijn klas had en waarvan twee kinderen op deze school zitten. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie