Maria, Albert en Teunie met het nieuwe logo op de vlag.
Maria, Albert en Teunie met het nieuwe logo op de vlag. Hanneke Bloemendaal

Jubileum Kunstroute Noordwest Veluwe. Open ateliers van Hattemerbroek tot Harderwijk

29 augustus 2023 om 06:00 Algemeen

Stichting Kunstkring Noordwest Veluwe organiseert in september voor de twintigste keer Kunstroute Noordwest Veluwe. 

Hanneke Bloemendaal

Kunstroute Noordwest Veluwe geeft een kijkje in de ateliers van vele kunstenaars, toont een diversiteit aan kunstwerken en geeft de bezoeker de gelegenheid om in gesprek te gaan met de kunstenaar. Voorzitter van de stichting Teunie Bastiaan uit Wezep licht het ontstaan van de stichting toe: “In Epe was er destijds al een Noordoost Veluwe Route en de roep klonk om ook Nunspeet hierbij te betrekken. Susan Ollebeke-Scheele is toen in 2003 de Kunstroute Noordwest Veluwe gestart. Kees Spapens, directeur van de Vrije Academie werd voorzitter. Ik doe zelf sinds een jaar of vijf mee aan de Kunstroute en toen het bestuur in 2019 aan gaf te stoppen, ben ik voorzitter geworden.” Het bestuur wordt verder gevormd door Gerda van ‘t Goor en Hans Bastiaan. De Kunstroute loopt van Hattemerbroek tot aan Putten. “Er doen zoveel kunstenaars mee dat we er twee routes van gemaakt hebben. In het weekend van 2 en 3 september stellen kunstenaars van Hattemerbroek tot en met Nunspeet beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur hun ateliers open voor bezoekers en in het weekend van 16 en 17 september geldt dat voor kunstenaars uit Hierden tot en met Ermelo. Ter gelegenheid van ons 20-jarig jubileum hebben we een nieuw logo laten ontwerpen en een vlag.” 

De Kunstroute in het eerste weekend start in Hattemerbroek bij het kunstenaarsechtpaar Maria en Albert van de Streek. De specialiteit van Maria is weven. “Ik maak onder meer kleding, wandkleden en ruimtelijk werk van allerlei materialen zoals sisal, zijde, katoen, gedroogde planten en zwerfplastic. Ik probeer altijd nieuwe technieken en materialen uit.” De werken van Maria vormen soms een combinatie met de kunstzinnigheid van haar man Albert die beeldhouwer is. Hij toont een prachtig gevormde uil van albast en een marmeren bok op een sokkel. “Mijn materialen variëren ook: de ene keer maak ik een beeld van hout, de andere keer van steen of brons. In opdracht ben ik nu bezig met een gevelsteen voor een voormalige stadsboerderij in Hattem. Van het ontwerp heb ik een beperkte oplage in 3D gemaakt, van brons. Die zijn te koop. Veel andere werken die Maria en ik maken zijn niet te koop.” Teunie reageert: “Bij de Kunstroute staat in de eerste plaats de ontmoeting met de kunstenaar centraal. Hoe gaat hij of zij te werk, hoe komt een werk tot stand, waardoor wordt de kunstenaar geïnspireerd? Het kan zijn dat een kunstwerk te koop is, maar vaak is dat ook niet het geval. Dat is ook niet de insteek van ons initiatief.” 

De deelnemende ateliers van de Kunstroute zijn gratis te bezoeken. Er doen 48 kunstenaars mee, die samen zorgen voor een breed aanbod aan kunst variërend van schilderijen tot keramiek, van glas tot beeldhouwwerken en van poëzie tot architectuur. Info: www.kunstroute-noordwest-veluwe.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie