De stichting komt in actie.
De stichting komt in actie. Stichting Vierhouten Natuurbestemming

Stichting Vierhouten Natuurbestemming brengt Gortelseweg digitaal in kaart

31 augustus 2023 om 10:00 Algemeen

De natuur rondom Vierhouten en de Gortelseweg was de afgelopen tijd in het nieuws. Wat te doen met de uitgestrekte natuurkern waar de weg, als enige weg, doorheen loopt? De woordvoerder van de verantwoordelijke wethouder Jaap Groothuis, liet aan journalisten weten dat er voorlopig geen plannen zijn met de Gortelseweg.

Desalniettemin liet de gemeente vorig week weten dat de weg op 31 augustus dicht zal gaan voor renovatie van het wegdek. Dit vinden natuurliefhebbers en -beschermers verontrustend. Zij zagen hoe door buurgemeente Ermelo recent de Oude Zwolseweg tussen Stakenberg en hotel-restaurant De Zwarte Boer werd gerenoveerd. Daarbij lijkt de weg verbreed te zijn en zijn er stroken halfverharding aangebracht, de ruimte voor auto’s is daardoor feitelijk verbreed. “Gunstig voor de forensen, maar jammer voor de natuur”, laat Stichting Vierhouten Natuurbestemming (SVN) weten. “Het schijnt dat er een handhavingsverzoek bij provincie Gelderland ligt”, aldus de stichting.

SVN vreest hier ook voor op de Gortelseweg. De stichting liet daarom de gehele Gortelseweg/Vierhouterweg van de bebouwde kom in Vierhouten tot het kruispunt in Gortel, digitaal in kaart brengen. Dit door middel van een 3D-scanwagen van het hierin gespecialiseerde bedrijf IV-Groep BV. De exacte breedtes van het asfalt en naastgelegen halfverharding zijn nu gedigitaliseerd. Een vrijwilliger van SVN: “Het is goed om de precieze eigenschappen van de weg te kennen, deze kennis kan gebruikt worden bij een participatieproces.”

De pogingen van SVN om de verkeersdrukte door het Vierhouterbos aan te kaak te stellen leidde al tot een discussie. Het bestuur van de dorpsvereniging is in actie gekomen. Het bestuur heeft een enquête opgesteld waarin inwoners een reactie kunnen geven. De enquête wordt deze week van deur tot deur opgehaald. Vanuit burgemeester Blom en de wethouder is er tot nog toe geen signaal.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie