Logo nunspeethuisaanhuis.nl


Floris Weesduidelijk

Floris WeesDuidelijk: Op het pluche of op een spijkerbed

Heel brutaal zat ik ooit eventjes op het pluche van een raadszetel. Wat fluweelzacht, dacht ik toen. Maar verleden week zei Sybrand Buma in de krant: "Regeren is geen pluche maar een spijkerbed".

Au!, Ik had dus beter moeten weten. Als straf gaf ik mijzelf de opdracht om op zoek te gaan naar geharnaste Nunspeetse raadsleden die bestand zijn tegen scherpe opmerkingen van collega's.
Het wereldwijde web voerde mij naar de websites van onze plaatselijke politieke partijen. Staan daar al verkiezingsprogramma's op? Of namen van nieuwe raadsleden met stevig zitvlees? Nee, dat doen ze zo laat mogelijk. Want ze zijn bang voor roofridders die met hun eigen speerpunten aan de haal gaan. Daar heb ik dus weinig duidelijkheid gevonden. Webmasters, passen jullie wel op voor digitale spinnenwebben! Waarom worden wij, gewone kiezers, zo laat geïnformeerd over de verkiezingsprogramma's, en de nieuwe raadsleden die de partijen op het oog hebben? De raadsagenda in november en december levert meestal ook niet veel op. Zit ons gemeentebestuur nu dan toch even op het pluche? De columns de fractievoorzitters leverden gelukkig meer informatie op. Zo liet Henry Stulen van Gemeentebelang ons op 10 oktober weten "trots te zijn op wat de coalitie en het college van B&W hebben gerealiseerd". Vervolgens gaf hij een opsomming van een twaalftal raadsbesluiten met als conclusie: "Al met al hebben we niet op de handen gezeten, laat staan op het pluche. Tja, een bundel raadsbesluiten met een gele strik van Gemeentebelang eromheen. Niet helemaal ridderlijk, vind ik eigenlijk. Evert Leussink van de ChristenUnie sprak me op 17 oktober meer aan: "Het is verleidelijk om in verkiezingstijd een hoop tam tam te maken over dingen die je voor Nunspeet hebt gerealiseerd. Maar zo is het niet, we hebben elkaar nodig, we doen het samen en dat heeft ook iets moois." Kijk, dat vind ik nu wel ridderlijk.
Maar wat zou er van de politiek in Nunspeet terechtkomen zonder duidelijk advies van uw Floris.
Deze keer heb ik bedacht dat de politieke partijen meer jonkvrouwen op verkiesbare plaatsen moeten zetten. Vooruit kandidatencommissies, ga met de SGP voorop op zoek naar fluweelzachte ogen! Of staan hun namen vandaag al in de krant?

Meer berichten
Shopbox