Margot Jongedijk laat in het depot een paar van de 239 tekeningen van Blanche Douglas Hamilton zien. Het is de jongste grote schenking aan het museum. Foto Dick Baas
Margot Jongedijk laat in het depot een paar van de 239 tekeningen van Blanche Douglas Hamilton zien. Het is de jongste grote schenking aan het museum. Foto Dick Baas (Foto: Dick Baas)

Schenkingen welkom in museum

NUNSPEET - Het Noord-Veluws Museum heeft een duidelijke doelstelling: aandacht besteden aan de vele kunstenaars die tussen 1870 en 1950 naar schildersdorp Nunspeet kwamen. Met een vaste collectie en, soms spraakmakende, wisselexposities wordt daaraan vorm gegeven. Conservator Margot Jongedijk legt uit hoe de collectie vorm krijgt.

Herman van Ree kreeg heel veel reacties op zijn website rond het virtuele museum Nunspeet. Om die schilderijen in het echt te laten zien werd het Noord-Veluws Museum gebouwd. De collectie bestaat uit werken die eigendom zijn van het museum en langdurige bruiklenen. De eigen collectie bestaat vooral uit schenkingen en enkele aankopen. Het schilderij 'Suusje aankleden' van Arthur Briet was de allereerste aankoop. Herman van Ree heeft zijn collectie schilderijen in bruikleen afgestaan aan het museum. Dat heeft ook de gemeente Nunspeet gedaan met haar uitgebreide collectie van werken van Nunspeetse schilders. Uitgezonderd daarvan zijn de schilderijen die nu nog in het gemeentehuis hangen in de hal, gangen en vergaderkamers.

Schenkingen

Naast het schilderij van Briët behoorden schilderijen uit de nalatenschap van Wim de Groot tot de eerste schenkingen. Ook van Chris ten Bruggen Kate heeft het museum veel werken geschonken gekregen. De laatste grote schenking was die door het Teylers Museum in Haarlem van 239 tekeningen van Blanche Douglas Hamilton die in Elspeet heeft gewoond en gewerkt.

Er zijn criteria voor de vorming van de collectie: de kunstenaar moet in Nunspeet of de noordelijke Veluwe gewerkt en/of gewoond hebben en van een goede kwaliteit zijn. De collectie is ondergebracht in de Stichting Museum Nunspeet Collectie. Mocht het museum met de exploitatie failliet gaan, dan is de collectie geen onderdeel van het faillissement. Schenkingen zijn welkom. Ook particulieren bieden schenkingen aan. Margot Jongedijk kreeg vorige week nog een Jan van Vuuren aangeboden. "Daar ben ik dan heel blij mee." Het museum heeft een ANBI-status. Het museum heeft niet of nauwelijks een aankoopbudget. Aankoop zou in bepaalde gevallen wel kunnen met steun van een aantal fondsen.

Het museum is altijd blij met tijdelijke bruiklenen. "Het doel is niet het hebben, want dan ligt het in depot. Doel is het te laten zien." In het depot staan nu zo'n 400 voorwerpen. Lies van de Beek verzorgt het collectiebeheer en collectieregistratie.

Van 3 februari t/m 21 mei is in de Rabozaal de expositie Schenkingen aan het Noord-Veluws Museum (2014-2018).

Meer berichten