Gerrit Bakker wikl meer weten over het meisje waarvan hij lang geleden een portret heeft geschilderd. Ook de lijst heeft hij zelf gemaakt. Foto Dick Baas
Gerrit Bakker wikl meer weten over het meisje waarvan hij lang geleden een portret heeft geschilderd. Ook de lijst heeft hij zelf gemaakt. Foto Dick Baas (Foto: Dick Baas)

Waar is het meisje gebleven?

Nunspeet - Kunstschilder Gerrit Bakker portretteerde drie decennia geleden in Nunspeet een meisje en hij is op zoek naar haar.

Het portretje van het meisje kwam tot stand in opdracht van de grootouders. Maar Bakker is deze mensen uit het oog verloren. Het is een leuk werkje dat hij graag een plekje geeft op exposities van zijn werk. Wie is dit meisje?

In zijn atelier aan de Feithenhofweg 3a, waar hij alweer zo'n vijftien jaar woont, vertelt Gerrit Bakker wat hij nog weet. Aan de Stationslaan 44 had een echtpaar Plaisier een midget-golfbaan in de grote tuin achter het huis. Plaisier (geen familie van Gerard Plaisier van de toenmalige Apparatenfabriek Plaisier) was volgens een artikel in de krant van juni 1984 een akkerbouwer uit Flevoland die ook drie jaar een café aan de haven in Elburg had. Rond 1972 kwam hij in Nunspeet wonen. Een paar jaar later nam hij een midget-golfbaan over die eerst aan de Veldweg was. Hij wilde wat te doen hebben.

Stilzitten is moeilijk

Gerrit Bakker kreeg de vraag of hij de kleindochter van Plaisier wilde schilderen. Gerrit aanvaardde de opdracht en ging in de tuin aan de Stationslaan aan de slag. Maar het lukte niet zo erg. Het kind wilde niet stilzitten. Dus kreeg hij een foto en ging daarmee thuis aan het werk. Gerrit weet ook dat de moeder van het meisje een dochter van Plaisier was en de vader een Italiaan. Of dat gezinnetje nu in Nederland of Italië woonde of nog woont, weet de nu 68-jarige Gerrit Bakker niet meer. Hij is het echtpaar Plaisier uit het oog verloren.

Het portret heeft hij nog steeds. Het hangt in zijn atelier. Het meisje zelf heeft het nooit gezien. "Of de gelijkenis goed is, weet ik niet", zegt Gerrit. Zij zal nu zeker ouder dan dertig jaar zijn. "Misschien heeft ze zelf al kinderen". vraagt Gerrit zich af. Hij zou het wel leuk vinden om wat meer over haar te weten. Vandaar deze oproep. Wie iets weet kan even contact opnemen met de auteur van dit artikel via d.baas01@chello.nl (Gerrit Bakker heeft zelf geen internet).

Van huisschilder naar kunstschilder

Gerrit Bakker werd op 9 mei 1949 geboren aan wat nu de Kienschulpenweg is. Schilderen heeft hij altijd al gedaan. Hij was huisschilder. Toen de Vrije Academie werd opgericht was Gerrit een van de eerste leerlingen. Hij kreeg les van Cor Vrendenberg, Chris ten Bruggen Kate, Jaap Hiddink en Kees Graswinckel. Hij is nog steeds actief binnen de academie. Op een impressionistische wijze legt hij buitentaferelen, portretten en stillevens vast. Op zomermarkten. en braderieën is hij vaak te vinden voor het maken van een portret en altijd in voor een gesprek. Rond 1980 werd hij lid van de Zwolse kunstenaarsvereniging Het Palet.

Meer berichten