De Volksuniversiteit bestaat 70 jaar. Harry Konings (fotografie) en Beb Kruese (schilderen) gaan een jublileumcursus geven in Veluvine. Foto Dick Baas
De Volksuniversiteit bestaat 70 jaar. Harry Konings (fotografie) en Beb Kruese (schilderen) gaan een jublileumcursus geven in Veluvine. Foto Dick Baas (Foto: Dick Baas)

Oud-cursisten mogen nog een keer

NUNSPEET - De Volksuniversiteit Nunspeet bestaat 70 jaar. Met tal van activiteiten gaat dit jubileum niet onopgemerkt voorbij. Er komt een boek en er zijn twee cursussen voor oud-cursisten: een Nunspeetclass schilderen onder leiding van Beb Kruese en een Nunspeetclass fotografie onder leiding van Harry Konings.

Oud-cursisten schilderen krijgen een unieke gelegenheid om nog eenmaal gratis lessen te volgen bij Beb Kruese. Het zijn acht schilderlessen, totaal 16 uur, van dinsdag 6 maart tot en met dinsdag 24 april van 19.30 tot 21.30 uur in Veluvine. Harry Konings organiseert vier fotografielessen (8 uur totaal). Het zijn vooral praktijklessen die zich in april/mei buiten afspelen. De eerste theorieles is op dinsdag 17 april van 19.30 tot 21.30 uur in Veluvine. De overige lessen worden in overleg gepland. Het thema is: Nunspeet in alle facetten. De resultaten worden geëxposeerd tijdens de jubileumavond op 24 mei en blijven dan tot september in Veluvine te zien.

Beb Kruese

Beb Kruese is nog steeds een begrip bij de Volksuniversiteit. Hij heeft zo'n 25 jaar cursussen schilderen gegeven. Beb Kruese was onderwijzer en behaalde de akte Tekenen en schilderen. De studie orthopedagogiek volgde en werd hij uiteindelijk directielid van jeugdinternaat Valentijn. Na het opheffen van het internaat fungeerde Valentijn als opvangcentrum voor minderjarige asielzoekers. Dat trok hem minder en hij ging zich helemaal wijden aan het schilderen. Zo kwam hij bij de Volksuniversiteit, eerst met één groep, later met vier groepen. Hij heeft de Volksuniversiteit zien veranderen. In het begin mochten cursisten niet meer dan 10 lessen volgen. "Maar in tien lessen kun je geen schilderen leren." Beb Kruese zorgde ervoor dat de cursisten zich weer opgaven voor de volgende tien lessen en aan het einde van het jaar weer voor tien. De Volksuniversiteit had in het begin wisselende locaties. En niet op elke locatie was men blij met een cursus schilderen. Bang voor vlekken in de vloerbedekking.

Harry Konings

De in Nunspeet wonende Harry Konings is militair geweest en een amateur-fotograaf. Sinds 2010 is hij voorzitter van de Fotoclub Nunspeet. Toen drie jaar geleden de vorige docent verhuisde ging Harry Konings de cursussen fotografie doen. "Mijn doel is om mensen van de 'automatische stand' af te krijgen. Het liefst wil hij buiten aan de slag. Natuurfotografie heeft zijn liefde.

Oud-cursisten kunnen zich nog steeds opgeven: margavonreth@kpnmail.nl.

Meer berichten