Ilse Pluim is de trotse eigenaar van Pluim Zorg Vierhouten en gaat enthousiast aan de slag met dagbesteding, toeristische informatie en een cadeauwinkel. Foto Dick Baas
Ilse Pluim is de trotse eigenaar van Pluim Zorg Vierhouten en gaat enthousiast aan de slag met dagbesteding, toeristische informatie en een cadeauwinkel. Foto Dick Baas (Foto: Dick Baas)

Een aanwinst voor Vierhouten

VIERHOUTEN - Het pand aan de Nunspeterweg 1 in Vierhouten heeft al heel wat functies gehad. 'De Bank' staat op de gevel. De Rabobank zat er, het VVV was er gevestigd. Het museum Het Verscholen Dorp had er een plek. 'Villa4houten' is een leuk winkeltje. Nu prijkt de naam van Pluim Zorg Vierhouten en is het Toeristisch Informatiepunt weer terug. Ilse Pluim zwaait de scepter.

Ilse Pluim is de 26-jarige dochter van Jan en Ans Pluim, die het pand, alweer jaren geleden, van de Rabobank hebben overgenomen. Ilse heeft acht jaar in de zorg gewerkt als begeleider in de psychiatrie in Apeldoorn, maar wilde iets voor zichzelf gaan doen. Het 'ondernemersbloed' zit in de familie. Er is altijd behoefte aan dagbesteding voor mensen met een beperking. Vierhouten had geen VVV meer. Het winkeltje Villa4houten van haar moeder was er. En dat leidde tot een unieke combinatie.

Ilse heeft de opleiding maatschappelijke zorg, maar had nog intussen een paar studies afgerond. Ze volgde bij Civas de opleiding counseling. Counseling lijkt op maatschappelijk werk, maar is meer gericht op de zorg. Ze studeerde ook gezinstherapie.

Dagbesteding

Er gaan drie cliënten aan de slag in de dagbesteding. De cliënten zijn nu afkomstig van de locatie Hierden van de WZCO, de WoonZorg Combinatie Overijssel. Maar er melden zich op eigen initiatief ook al potentiële deelnemers. Het zijn mensen met een geestelijk beperking. Ze zijn er voor een dag of een dagdeel. Dat moet zich gaan ontwikkelen. Deze cliënten gaan zeepjes en kaarsen maken. Of iets anders als ze dat willen. Die producten worden dan verkocht bij de VVV's in de omgeving en natuurlijk ook in Vierhouten. De cliënten kunnen dan zelf een rol spelen bij die verkoop in de winkel.

Toeristische informatie

Vierhouten had geen VVV meer. Dat is een gemis voor een toeristisch dorp als Vierhouten. Vroeger was het altijd heel druk bij de VVV. Ilse Pluim ging eens praten met Nunspeet uit de kunst, de organisatie die formeel de VVV en de Toeristische Informatiepunten aanstuurt. Er werd met voorzitter Dick van Hemmen een overeenkomst getekend en vanaf deze week kan Ilse elke bezoeker in Vierhouten voorzien van alle informatie en folders. Het grote hert op de wand achter de balie is een aandachtstrekker. De ruimte is sfeervol ingericht. Het is leuk om te snuffelen tussen alle spulletjes in de winkel. De combinatie TIP en Villa4houten is natuurlijk ideaal.

Ilse Pluim gaat vol enthousiasme aan de slag. Ze doet het alleen. Voor de winkel heeft ze 's middags wel de hulp van Antje.

Meer berichten